Tropisch Curupua: het roodbruine hout

Algemeen

Curupau, ook wel Curupay genoemd, groeit in vochtig subtropische tot gematigd droge bossen en komt voor in Zuid-Amerika, voornamelijk in
Botanië en Argentinië. De boom kan een hoogte bereiken van 30 meter. Curupay hout is roodbruin met zwarte aderen die het hout een aantrekkelijke streep of vlamtekening geeft. Deze vlamtekening en de warme tint van het hout maakt Curupau tot een eigenzinnige en speciale houtsoort.

Friesland Parket legt Curupua vloer in Heerenveen

Eigenschappen

Curupau is extreem duurzaam en bijzonder hard en daarom zeer goed toepasbaar als houten vloer. Het hout is zwaar (900 kg/m3) en zeer duurzaam. Het hout is licht kruisdradig. Vanwege de hardheid en het gewicht is bewerken wat moeilijk. De druksterkte van een Curupau vloer is 61 N/mm². Eiken heeft een druksterkte van 50 N/mm². Hieraan is te zien dat het bij de Curupau vloer gaat om een harde houtsoort.

Friesland Parket legt Curupua vloer in Heerenveen

Toepassingen

Weg en waterbouw, tuinhout en parketvloeren.

Friesland Parket legt Curupua vloer in Heerenveen

Afwerkingsmogelijkheden

Het is mogelijk uw houten vloer af te laten werken met een olie, lak of hardwax. Friesland Parket voorziet u graag van advies welke afwerking in uw situatie het beste is. In de praktijk verkopen wij Curupau voornamelijk geolied of gelakt. Als vloer is deze houtsoort niet geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Friesland Parket legt Curupua vloer in Heerenveen

Interesse?

Ben je nieuwsgierig naar wat Friesland Parket kan betekenen voor jouw vloer wensen? Neem contact op met onze vakmensen of bezoek onze vernieuwde showroom in Heerenveen. Hier kun je een ruim aanbod houten vloeren zien en voelen en geniet je van advies op maat.