Verouderde eiken vloer in Boksum

In het Friese dorp Boksum, met haar rijke historie, hebben we een nieuwe vloer gelegd in deze karakteristieke woning. De familie wenste een nieuwe houten vloer, maar wel één met respect voor de oorspronkelijke bouwperiode.

Klassiek en smaakvol

Voor de familie in Boksum is het een eiken planken vloer geworden met een natuurlijke sortering. Zo ziet u enkele noesten terugkomen in de tekening op de planken. Dit geeft een levendige, klassieke uitstraling die uitstekend past bij de klassieke elementen. 

Dankzij een verouderingsproces, wat we in onze eigen werkplaats uitvoeren, kunnen we een nieuwe "oude" vloer bij u thuis realiseren. Dit creëert een warme, geleefde sfeer die harmonieus opgaat in deze ruimte met authentiek balkenplafond en stenen haard.

Welke plankbreedte past bij uw kamer?

Een van de keuzes die beeldbepalend is, is de afmeting van de plank. In het rechte planken legpatroon op de foto's is gekozen voor 22 cm brede planken. Dat is een van de meest verkochte breedtes in dit patroon en valt in het midden van het spectrum. Een zeer goede keuze voor het formaat en karakter van de woonkamer. Bij Friesland Parket zijn er verschillende breedtes te kiezen van 15 cm tot wel 30 cm.

Smallere planken betekent meer planken in een kamer. Dat resulteert in een levendiger of drukker beeld. Visueel gebeurt er meer. Een rustieke sortering met veel tekening en noesten draagt daar verder aan bij. Optisch maakt een smallere plank een kamer kleiner, knusser en gezelliger.

Een brede plank heeft een tegenovergesteld effect. Het geeft een rustiger beeld en vergroot optisch de ruimte. Gecombineerd met een rustige sortering zoals 1 bis heeft u een zeer moderne uitstraling.

De technische details van de vloer

Een mooi eindresultaat begint met een goede basis. We hebben hier de ondervloer eerst geschuurd en geprimerd. Dit zorgt voor een glad oppervlak met een goede aanhechting die we kunnen vervolgens kunnen egaliseren. Egaliseren zorgt voor een perfect vlakke ondergrond.

Egaline is een vloeibare laag die dankzij zwaartekracht perfect waterpas verspreidt en uithardt. We schuren eerst omdat we egaliseren tot het hoogste punt van de vloer. Dat betekent dat als er één stukje beton zou uitsteken, dat we tot dat punt zouden moeten vullen.

Het primeren zorgt voor een goede aanhechting van de egaline. Het resultaat, een perfecte vlakke ondergrond.

Daar boven op heeft de parketteur 22 cm brede eiken beige naturel planken gelegd. Deze zijn van tevoren verouderd via een ambachtelijk proces van verouderen, trommelen en roken. De planken zijn vol verlijmd gelegd en afgewerkt met een massief eiken deklijsten van 6 x 28 mm rondom, welke ook zijn gerookt en geolied om bij de vloer te passen.

Oog voor detail

Bij het leggen van een vloer in een bestaande woning kunt u er niet omheen om letterlijk om bepaalde elementen heen te moeten. Zoals in dit geval een stenen haard. Prachtig om dit soort elementen te kunnen behouden, maar dat levert ook uitdagingen op. Hoe zorg je ervoor dat je een naadloze overgang hebt tussen steen en hout?

Onze parketteurs weten hier wel raad mee. Doordat de vloer vol verlijmd wordt, kunnen ze de planken tot op de millimeter nauwkeurig zagen en plaatsen.

Een houten vloer die vol verlijmd is werkt namelijk niet, waardoor geen zwelruimtes benodigd zijn die gemaskeerd moeten worden met afdekplinten. Dat zijn het soort details die onze klanten waarderen en waar we trots op zijn.

Gratis advies op maat

Bent u aan het oriënteren voor een nieuwe houten vloer in uw eigen woning? Kom gerust langs in de showroom in Heerenveen. Zodra u onze showroom binnen loopt, merkt u dat de keuze in vloeren enorm is. Enkel met de keuze "houten vloer" bent u er zeker niet.

Er zijn vele tientallen variaties die aansluiten bij een breed spectrum aan woonstijlen en smaken.

Daarom wordt u bij Friesland Parket vriendelijk verwelkomt en staat er een ervaren adviseur klaar om uw vragen te beantwoorden én de juiste vragen te stellen om u in uw eigen tempo door het beslissingsproces te leiden. Daarin hebben we een gezamenlijk doel, de vloer vinden waar u over 5 jaar nog net zo blij mee bent als vandaag!

U kunt zo binnen lopen om onze vloeren te bewonderen of u kunt geheel vrijblijvend een afspraak inplannen met één van onze ervaren verkoopadviseurs.