Een houten vloer dient te worden afgewerkt met een beschermde lak of olielaag. Naast dat deze laag een beschermende werking heeft, geeft deze tevens een “natte” uitstraling aan de vloer.

Deze laag laat de oorspronkelijke kleur van de houten vloer glanzender naar voren komen voor een warme uitstraling.

Maar er zijn ook lakken en oliën die speciaal zijn samengesteld om uw houten vloer een andere tint te geven. Hierdoor is het niet meer nodig om te investeren in een compleet nieuwe parket vloer

wanneer u toe bent aan wat nieuws!

Waarom uw houten vloer voorzien van een nieuwe tint of kleur?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u uw vloer wilt voorzien van een nieuwe tint, dit zijn de voornaamste redenen:

  • U wilt uw vloer een nieuwe uitstraling geven;
  • Uw vloer is bijna niet meer schoon te krijgen;
  • Uw vloer is beschadigd (bijvoorbeeld door krassen of vlekken);
  • Uw vloer is verkleurd.

Een houten vloer heeft een zeer lange levensduur, toch kan het voorkomen na jaren leefplezier dat uw vloer bijna niet meer schoon is te krijgen of is beschadigd.

In een huis wordt nou eenmaal geleefd en daarnaast zit een ongeluk in een klein hoekje. Gelukkig is het niet direct nodig om een nieuwe houten vloer te laten leggen om die reden.

Tegen aanzienlijk lagere kosten dan nieuw kunt u uw vloer namelijk voorzien van een andere tint/kleurpigment, waarna uw vloer als nieuw zal aandoen.

Welke houtsoorten zijn geschikt om te kleuren?

Niet elke houtsoort is geschikt om te kleuren. Eikenhouten vloeren zijn uw beste optie. Zachte en tropische houtsoorten zijn over het algemeen wat lastiger te kleuren, echter zijn er uitzonderingen wanneer u bijvoorbeeld een lichte, zachte houten vloer heeft.

In een elke situatie doet u er goed aan om u te laten adviseren door één van onze experts.

Het is mogelijk om uw vloer te voorzien van een nieuwe tint. De hardwax oliën van Osmo zijn geschikt voor meerdere houtsoorten (varieert per product).

De kleurpigmenten van Rigostep zijn voornamelijk geschikt voor vloeren van eikenhout. Deze pigmenten maken het mogelijk uw vloer te kleuren en een geheel nieuw karakter en uitstraling te geven.

U hoeft niet gelijk de hele vloer te behandelen, want Rigostep biedt handige proefpakketten aan waarmee u eerst een strook van u vloer kunt behandelen. Zo kunt u beoordelen of het daadwerkelijk de juiste kleur is die u wenst voor uw interieur.

Een bestaande houten vloer kleuren

Wanneer u gekozen heeft om uw houten vloer te voorzien van een nieuwe tint of kleur dient u allereerst de gebruiksinstructies van de fabrikant goed door te nemen. Het kan zijn dat er een extra handeling moet worden verricht bij een bepaalde tint of kleur.

Vervolgens behandeld u de vloer aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: De vloer schuren of polijsten

Het eerste wat u dient te doen is de vloer goed schuren of polijsten. Wanneer u de nieuwe tint/kleur dan aanbrengt zal dit ervoor zorgen dat de vloer als nieuw aandoet. Het doel van het schuren of polijsten is:

  • Verwijderen van oude waslaag, laklaag of beits;
  • Wegschuren van oppervlakkige krassen;
  • Het gladmaken van de vloer.

Stap 2: De vloer kleuren

Afhankelijk van de instructies van de fabrikant wordt de olie op de vloer aangebracht met behulp van een roller, doek of platte kwast. U mengt het kleurpigment met de olie en brengt dit aan op de vloer volgens de instructies van de fabrikant.

Na het aanbrengen van de olie dient de vloer minimaal 24 uur te drogen.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het kleuren van uw houten vloer? Of wilt heeft u een zachthouten vloer en wilt u weten welke tinten geschikt zijn voor uw vloer? Onze specialisten helpen u graag!

Ook over vragen met betrekking tot het onderhoud en reinigen van uw vloer kunt u bij ons terecht. Met meer dan 40 jaar ervaring kunt u eigenlijk met al uw vragen over houten vloeren bij ons terecht. Kom langs in onze vernieuwde showroom of neem contact