Hout is een natuurproduct. Dit blijkt alleen al uit het feit dat hout “werkt”, waarmee wordt gezegd dat hout krimpt of uitzet afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dit om in bruikbare energie om uw woning te verwarmen. Een warmtepomp werkt dus met krachten uit de natuur.

Toch zijn niet alle houten vloeren geschikt in combinatie met een warmtepomp. Waarom dit zo is en welke vloeren wel geschikt zijn leest u in dit artikel.

Waarom zijn niet alle houten vloeren geschikt in combinatie met een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt aan de hand van warmte-/koude opslag (WKO) en er is door het jaar heen een aanzienlijk verschil in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan ervoor zorgen dat je houten vloer gaat krimpen of uitzetten, waardoor er scheuren of kieren in de vloer kunnen ontstaan.

Echter zijn er houten vloeren die prima zijn te combineren met verwarming door middel van een warmtepomp. Het is niet de combinatie met een warmtepomp wat het probleem in de meeste gevallen veroorzaakt.

Een warmtepomp wordt namelijk vaak gebruikt in combinatie met (lage temperatuur) vloerverwarming en hier zijn niet alle houten vloeren mee te combineren op een rendabele wijze.

Houten vloer met warmtepomp en vloerverwarming

In vergelijking met radiatoren heeft een vloer een groot oppervlakte om warmte af te geven. Dit maakt dat de temperatuur van de vloerverwarming aanzienlijk lager kan zijn dan die van de traditionele radiatoren. Waar de aanvoertemperatuur van het water voor traditionele radiatoren tussen de 60 en 80 graden Celsius ligt, is dit bij vloerverwarming slechts tussen de 25 en 35 graden Celsius.

Met een warmtepomp bespaart u op uw gasrekening en door middel van lage temperatuur verwarming van vloerverwarming zult u in theorie ook minder energie verbruiken, aangezien de warmtepomp veel minder hard hoeft te werken om het water op de benodigde aanvoertemperatuur te krijgen.

Een warmtepomp is dus prima te combineren met vloerverwarming, echter wilt u het liefst een prachtige houten vloer in uw woning. Gelukkig zijn er houten vloeren die prima zijn te combineren met vloerverwarming en een warmtepomp.

Dit hangt af van de mate waarin de houten vloer een isolerende werking heeft. Wanneer de vloer veel warmte tegenhoudt gaat hierbij veel energie verloren. Zeker in combinatie met lage temperatuur verwarming zal dit verre van ideaal zijn, omdat de warmtepomp en vloerverwarming harder moeten werken om de warmte aan de oppervlakte te brengen (meer informatie over de combinatie van een houten vloer met vloerverwarming vindt u hier).

Er zijn speciale houten vloeren met een lage warmteweerstand ontwikkeld, zodat u een mooie houten vloer kan behouden en tevens uw woning rendabel te verwarmen door middel van een warmtepomp (en vloerverwarming).

Welke houten vloeren zijn wél te combineren met een warmtepomp en vloerverwarming?

FrieslandParket heeft een aantal merken houten vloeren in het assortiment die zeer goed te combineren zijn met vloerverwarming (en een warmtepomp). Welke vloeren hiervoor geschikt zijn wordt bepaald door de warmteweerstand of RC-waarde.

In de regel heeft dikker hout een hogere RC-waarde. Een hoge RC-waarde is nuttig wanneer u geen gebruik maakt van vloerverwarming, doordat het goed isoleert. Echter wilt u bij het gebruik van vloerverwarming juist een lagere RC-waarde, aangezien er anders veel warmte verloren gaat.

Leveranciers en installateurs van vloerverwarming hebben als regel dat de warmteweerstand van een vloer op vloerverwarming maximaal 0,100 m² K/W mag zijn. Friesland Parket levert de volgende merken die aan deze eisen voldoen:

Bauwerk Parkett
Bauwerk Parkett is de absolute topper om te combineren met vloerverwarming (en een warmtepomp). Dit parket is speciaal gemaakt voor dit doeleind en is aan de onderzijde ingezaagd, zodat er één soort onderlaag is. Hierdoor kan de warmte van de vloerverwarming gemakkelijker naar het oppervlakte stijgen en gaat er dus aanzienlijk minder warmte verloren.

Daarnaast is het hout van Bauwerk Parkett beter bestand tegen veranderingen in de luchtvochtigheid dan andere vloeren. Dit komt doordat de Bauwerk houten vloeren verder terug gedroogd worden, zodat het hout erg maatvast blijft.

Het parket van Bauwerk heeft een warmteweerstand van 0,049 m2 K/w.

Royal Dutch
Royal Dutch staat bekend om de met hoge kwaliteit afgewerkte vloeren. De meeste houten vloeren van Royal Dutch zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming (en een warmtepomp). Echter bestaat het assortiment houten vloeren van Royal Dutch uit uiteenlopende kwaliteitsvloeren, welke niet allemaal geschikt zijn voor vloerverwarming.

U bent van harte welkom in onze showroom om de mogelijkheden te bekijken en advies op maat te ontvangen.

Floorlife
Ook de meeste vloeren van Floorlife zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming (en een warmtepomp). De warmteweerstand verschilt wel per vloer in tegenstelling tot Bauwerk Parkett. Bekijk het assortiment en de specificaties van de Floorlife vloeren hier.

Ook om de Floorlife vloeren rustig te bekijken bent u van harte welkom in onze showroom.

Deskundig advies: welke houten vloer is geschikt in combinatie met een warmtepomp en/of vloerverwarming?

In onze ruim opgezette en compleet vernieuwde showroom in Heerenveen kunt u rustig de tijd nemen om verschillende houten vloeren te ervaren. Door in het echt de verschillen te zien en te voelen zult u prettiger tot een keuze komen. Want de keuze is ruim, met diverse parketsystemen zoals tweelaags, traditioneel of lamelparket. Wel 40 verschillende houtsoorten, tientallen kleuren, afwerkingen en legpatronen.

Tevens kunnen onze adviseurs u meer vertellen over welke vloeren geschikt zijn voor de combinatie met een warmtepomp of vloerverwarming. Wij snappen dat u een weloverwogen keuze wilt maken en helpen u graag tot het juiste besluit te komen door rekening te houden met uw wensen en leefgewoonten.