Dat een houten vloer prima samengaat met vloerverwarming is inmiddels bekend, maar hoe is dit wanneer je een tegelvloer hebt met vloerverwarming en je wilt een houten vloer? Om je hele bestaande tegelvloer te verwijderen is nogal veel werk dus liever leg je de nieuwe houten vloer over de bestaande tegelvloer heen, maar kan dat?

Een tegelvloer is prima als ondervloer te gebruiken mits de tegels vlak zijn en geen hoogteverschil vertonen. Het leggen van de nieuwe houten vloer op een bestaande tegelvloer scheelt een hoop werk, omdat anders de bestaande vloer helemaal moet worden verwijderd.

In dit artikel zal ik voor zover mogelijk uitleggen wat voor stappen er moeten worden genomen om dit te realiseren. Echter hangt de werkwijze van allerlei factoren af die in de praktijk vaak anders blijken, neem dit artikel daarom slechts als rode draad. Ik hoop u in dit artikel wel enig inzicht te geven in het proces. Veel leesplezier!

Voorbereiding tegelvloer

Tegelvloeren zijn in de regel hard, sterk en gemakkelijk te reinigen. Dit maakt tegelvloeren geschikt als ondervloer voor bijvoorbeeld een nieuwe houten vloer. Zoals alle basisvloeren hoort de tegelvloer vlak, droog, hard en schoon te zijn. Ook mag er geen onderling verschil zijn tussen de hoogtes van de tegels.

Heeft u vloer wel hoogteverschillen en is deze dus niet vlak? Dan is tijd om de vloer te egaliseren. Hierbij smeert u een mengsel van water en cement (egaline) gelijkmatig over de vloer. U kunt dit filmpje van Eigen Huis & Tuin als ondersteuning gebruiken voor het egaliseren van uw bestaande tegelvloer. Een laag van 3 millimeter is voldoende.

Maak vervolgens de tegelvoer goed schoon met een cleaner om deze te ontvetten en dweil de vloer na met water. De volgende stap is om de ondervloer te schuren met korrel 24, dit is zodat de vloer poreus wordt en dus meer warmte van de vloerverwarming doorlaat. Stofzuig de vloer na het schuren en de voorbereiding is voltooid.

Vloer leggen: zwevend of verlijmd?

Het is mogelijk om een vloer zwevend te leggen evenals het mogelijk is om deze te verlijmen. Wat houdt dit precies in?

Houten vloer zwevend leggen

Bij multiplank vloeren en lamelparket is het mogelijk om deze zwevend te leggen. Een houten vloer kan zwevend worden gelegd door middel van nadenlijm, deze lijm verbind het mes en groef aan elkaar waardoor vloer een groot ‘zwevend’ geheel wordt. Daarnaast kan er ook worden gekozen voor plintveren, deze veren zorgen er net als de nadenlijm voor dat de onderlinge planken bij elkaar gedrukt blijven. De plintveren worden onder de plinten geplaatst. Verder zijn er ook houten vloeren met een klikverbinding.