location_on   Pompmakker 7, Heerenveen     phone   0513 – 626 507
menu

Kan ik zelf mijn parketvloer schuren?

 • home
 • Kan ik zelf mijn parketvloer schuren?

Kan ik zelf mijn parketvloer schuren?

In theorie kunt u zelf uw parketvloer schuren, echter heb ik veel renovatieklussen gezien waar zelf parket schuren leidde tot beschadigingen aan de houten vloer. Veel mensen denken dat het schuren van een parketvloer iets is wat je ‘even’ op je vrije dag doet.

Een parketvloer schuren is echter niet zomaar een klus, nee u dient doordacht en grondig te werk te gaan. In dit artikel zal ik de voordelen en de nadelen van zelf schuren van uw houten vloer benoemen. Ook geef ik graag enkele tips waarmee u zelf uit de voeten kunt.

Ik wil mijn vloer laten renoveren door een professionele partij.

Voordelen van zelf uw parketvloer schuren

Het grootste voordeel van zelf uw parketvloer schuren is de besparing op arbeidsloon van professionals. Daarnaast moet u een schuurmachine huren als u niet een heeft. Tot slot moet u de vloer af werken met een onderhoudsmiddel. Op de kosten van het onderhoudsmiddel zal u in de praktijk geen winst behalen in vergelijking met vakman.

Vooral wanneer u zelf de ervaring, tijd en zin heeft om zelfstandig uw parketvloer te schuren kan het de moeite waard zijn om zelf uw parketvloer te schuren.

Nadelen van zelf uw parketvloer schuren

Er zijn echter meer mogelijke nadelen dan voordelen verbonden aan het zelf schuren van uw houten vloer. Aandachtspunten en risico’s zou een betere omschrijving zijn.

Allereerst is het een behoorlijk tijdrovende klus waar u zich goed in moet verdiepen. Het huren van een schuurmachine eist al enig vooronderzoek, het is namelijk van cruciaal belang een goed afgestelde schuurmachine te gebruiken. Wanneer u voor de eerste keer zelf parket schuurt neemt u een groot risico met betrekking tot het onbedoeld veroorzaken van beschadigingen aan uw vloer.

Een onervaren parketschuurder zal vrijwel zeker foutjes maken die een specialist niet overkomt. Wanneer u de beschadigingen aan de vloer laat renoveren door een specialist zullen de kosten hoger oplopen dan dat deze in eerste instantie hadden geweest voor het uitbesteden van het parket schuren. In extreme gevallen kan het ertoe leiden dat u een compleet nieuwe houten vloer moet kopen.

Naast een schuurmachine en een kantschuurmachine heeft u nog diverse andere gereedschappen nodig om tot een goed resultaat te komen:

 • Schuurpapier voor de kantschuurmachine
 • Schuurlinnen voor de parketschuurmachine
 • Verfkrabber
 • Verfafbijtmiddel
 • Kwast
 • Stofzuiger
 • Emmer
 • Dweil
 • Onderhoudsmiddelen

Zelf parketvloer schuren, hoe werkt dat?

Als u er voor kiest om zelf uw parketvloer te schuren omdat u erg handig bent en de tijd hiervoor heeft, of omdat u simpelweg bereid bent het risico te nemen is het handig om enige richtlijnen te hebben.

Hieronder geef ik u graag 10 tips die helpen om tot een goed eindresultaat te komen:

 1. Controleer nog voordat u begint de hele vloer op uitstekende voorwerpen zoals spijkers.
 2. Verdiep u in de partijen die schuurmachines verhuren in uw omgeving. Een goed afgestelde en onderhouden schuurmachine is essentieel!
 3. Bij het huren van een schuurmachine zult u borg moeten afgeven. Inspecteer de machine vooraf goed op eventuele beschadigingen zodat onopgemerkte beschadigingen geen reden tot discussie zijn bij het terugbrengen van de machine.
 4. Gebruik voor de randen van uw houten vloer een kantschuurmachine, let ook hier op eventuele beschadigingen i.v.m. uw borg.
 5. Schaf voldoende schuurpapier in verschillende groftes aan. De eerste schuur iteratie vraagt om een grovere kwaliteit schuurpapier dan de opvolgende iteraties.
 6. De 2e en 3e schuur iteratie dient u in lengterichting te werken met middel grof en fijn schuurpapier.
 7. Het is raadzaam om alle voorwerpen zoals meubels uit de ruimte te verwijderen, dit omdat bij het schuren van de vloer veel stof vrijkomt.
 8. Plaats de schuurmachine in de juiste hoek op de vloer en blijf monotoon in dezelfde richting bewegen. Laat de draaiende schuurmachine niet stilstaan aangezien dit voor grote beschadigingen aan uw parket kan zorgen.
 9. Gebruik vervolgens uw stofzuiger om de parketvloer volledig stofvrij te maken.
 10. De laatste stap is de afwerking van uw parketvloer met onderhoudsmiddelen.

Parketvloer schuren, uitbesteden of zelf doen?

U bent uiteraard volledig vrij om zelf uw parketvloer te schuren met behulp van de bovenstaande tips. Zorg wel dat u echt zeker van uw zaak bent, ik heb door de jaren heen namelijk meerdere malen gezien dat het zelf schuren van een parketvloer leidde tot kostbare beschadigingen.

Vervolgens werd ons dan gevraagd om de beschadigde vloer te renoveren waardoor je uiteindelijk meer geld uitgeeft dan als je het direct liet schuren door een vakman. Het uitbesteden aan een professionele partij zoals Friesland Parket leidt in de regel tot een beter eindresultaat en uw vloer zal langer meegaan.

Wenst u meer informatie over het schuren van een parketvloer of wilt u uw parketvloer laten schuren door onze ervaren specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  "Voor informatie of een afspraak kunt u altijd bellen met 0513 – 626 507
Contact

Onze merken

Houten vloeren

Een houten vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Houten vloeren

Parket vloeren

Een parket vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Parket vloeren

Laminaat vloer

Laminaat heeft een kunststoffen bovenlaag en is daarmee slijtvast en onderhoudsarm.

Laminaat vloer

Frieslandparket

4.6
gebaseerd op 5 beoordelingen

Herman Ostendorf

28-02-2019
Ik heb (op aanraden van familielid) Friesland Parket ingeschakeld om onze hardhouten Merbau visgraat vloer op te laten knappen. Ze kwamen eerst langs voor inventarisatie en advies. Na het schuren is het opnieuw in de olie gezet en ziet er weer uit als een compleet nieuwe vloer. Zeer goed en vriendelijk geholpen.

J. Huizinga

28-02-2019
Zeer tevreden met onze door Friesland Parket geleverd en gelegde parket vloer. Uiteraard na het ontvangen van deskundig en professioneel advies door één van de verkopers. Bedankt heren!

Jos De Bres

19-04-2018
Via de website van Osmo kwam ik bij deze Friese onderneming uit. Er was een probleem. Ik dacht dat ik € 55 moest betalen, dat stond als actieprijs aangegeven. Echter toen ik mijn bestelling wilde plaatsen, verscheen een bedrag van € 63. Nadat Sander mij de situatie had uitgelegd, waaruit bleek dat deze fout niet aan hun lag, waren zij toch zo sportief om het product aan mij te leveren voor € 55. Bravo Sander én collega's.

Auke Swart

07-02-2016
Onze parketvloer moest geschuurd en van nieuwe kleurolie worden voorzien. Vriendelijk en deskundig advies, zowel in de winkel als thuis. Daarna werd de klus volgens afspraak uitgevoerd. Helaas bleek er kleurverschil te zien in de vloer. Na beoordeling van het probleem heeft Friesland Parket er alles aan gedaan om dit onverklaarbare fenomeen op te lossen . Uiteindelijk is de vloer opnieuw licht geschuurd en opnieuw in de olie gezet, zonder extra kosten. Daarna was de vloer weer mooi. Kortom: vriendelijk, goed en deskundig advies en wat misschien nog wel belangrijker is, een uitstekende service.

P. Jonker

28-07-2015