location_on   Pompmakker 7, Heerenveen     phone   0513 – 626 507
menu

Houten vloeren

Overweegt u een nieuwe houten vloer? Of u nu in een renovatie of verhuizing zit, een parket vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer in de kamer. Van de houten vloeren van Friesland Parket kunt u decennia genieten!

Weet u wat de mogelijkheden zijn voor de uitstraling van uw vloer? Houdt u rekening met praktische zaken zoals geluid, gebruik en bijvoorbeeld vloerverwarming? En wat zijn de kosten die komen kijken bij het aanschaffen van een houten vloer? Onze ervaren verkoopadviseurs laten u graag uw perfecte vloer ervaren in de vernieuwde showroom.

Voordat u begint

Naast houten vloeren, bieden we ook laminaat, PVC en bamboe vloeren aan. Heeft u al een houten vloer, dan is een compleet nieuwe houten vloer misschien overbodig. Wij kunnen uw oude houten vloer mogelijk nieuw leven inblazen door te Schuren, lakken en oliën.

De keuze die we u aanbieden in vloeren is zeer divers en daar mag u gerust de tijd voor nemen. Naast 40 geschikte houtsoorten zijn er meer keuzes te maken zoals soort en kleur oppervlakteafwerking en bewerkingen als roken, stomen of veroudering. Verschillende breedtes planken, vellingskanten, legpatronen… Kijkt u vooral eens op de inspiratie pagina voor voorbeelden.

Kom naar de showroom zodat we u compleet kunnen informeren en vooral zodat u de verschillende (houten) vloeren kunt voelen, zien en ervaren.

Tapis: de traditionele parketvloer

Wanneer mensen spreken over een parketvloer, is deze in de regel een tapis parketvloer.

Voordelen van tapis

 • Stabiel deze houten vloer werkt niet of nauwelijks
 • Stil minimaal loopgeluid op tapis
 • Keuze ruime keuze in afwerking, houtsoorten en legpatronen


Aandachtspunten

 • tapis is niet zonder ervaren parketteur te plaatsen
 • een kwalitatief goede ondervloer is noodzakelijk
 • plaatsen van de vloer kan meerdere dagen in beslag nemen

Tapis is parket met een (hout) dikte van 6-10 mm en heeft geen mes- en groefverbinding. Bij dit product kan niet de hele bovenlaag van 6-10 mm gebruikt worden om af te schuren bij onderhoud en renovatie. De spijkertjes die gebruikt worden zitten ongeveer 2 mm diep en na meermalig schuren komt u het spijkerkopje tegen. Dat kan overigens een keer dieper gedreveld worden. Bij een 6,2 mm dikke houtlaag is de effectieve toplaag uiteindelijk 3,5 mm.

Tapis wordt opgebouwd uit 2 lagen: een tussenvloer van mozaïek of spaanplaat (volgens E1-norm) en de massief houten bovenlaag. De tussenvloer wordt op de ondervloer gelijmd bij o.a. zand- en cementvloeren of geschroefd/gekramd bij houten ondervloeren. Hierna wordt het parket erop gelijmd en gespijkerd. De spijkergaatjes worden gestopt met een ‘papje’ dat gemaakt wordt van het schuurstof van de vloer zelf, vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en eventuele kiertjes. Hierna wordt het parket geschuurd, gepolijst en naar keuze afgewerkt.

Bij het plaatsen van tapis vloeren komt het ambachtelijke aspect van parket het sterkst naar voren. Een schitterend strak afgewerkte parketvloer die uitsluitend door ervaren parketteurs gelegd kan worden. Er zijn vele vormen en patronen mogelijk, zoals visgraat, stervormen en blokmotieven. Voor banden en biezen zijn diverse mogelijkheden beschikbaar.

Massief houten vloer

De naam zegt het al, massief houten vloeren, met diktes van circa 21mm.

Voordelen van massief houten vloer

 • Stil minimaal loopgeluid
 • Keuze ruime keuze in afwerking, houtsoorten en legpatronen
 • Isolerend geen ondervloer vereist, direct te plaatsen op een balklaag


Aandachtspunten

 • plaatsen van de vloer kan meerdere dagen in beslag nemen
 • hout werkt bij schommelingen temperatuur en luchtvochtigheid

In het verleden werden massief houten vloeren direct geplaatst op een balklaag. Er is een trend zichtbaar dat deze methode vaker gebruikt wordt door haar sterk isolerende werking. De massieve vloerdelen hebben een mes- en groefverbinding en zijn leverbaar in verschillende breedtes. De totale dikte van de vloerdelen is in drie gedeeltes op te splitsen: ongeveer 1/3 zit aan de onderkant (onder de mes- en groefverbinding) en is nodig voor de plaatsing op de balklaag. De mes- en groefverbinding is ook ca. 1/3 van de dikte, de overige 1/3 zit boven deze verbinding. Dit is de effectieve houtlaag; de laag die later afgeschuurd kan worden wanneer de vloer een opknapbeurt nodig heeft.

Een massief houten vloer is in gebruik niet zo verschillend van een gelaagde vloer of traditioneel parket. De keuze voor een massief houten vloer wordt vaak bepaald door de uitstraling en het woongenot. Door de relatief eenvoudige manier van produceren wordt de prijs voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het hout. Gezien de dikte van de vloer zijn de prijzen dan bijzonder aantrekkelijk.

Lamelparket

Dit parket is (in de fabriek) opgebouwd uit drie lagen; een toplaag tot 4 mm hardhout met daaronder een 2e en 3e laag. Deze ‘sandwich’ constructie levert een kant-en-klaar product en is na plaatsen direct klaar voor gebruik.

Voordelen van lamelparket

 • DIY gemakkelijk zelf te plaatsen
 • Voordelig door de relatief dunne houtlaag
 • Direct kant en klaar afgewerkt, direct te gebruiken na plaatsing
 • Zwevend lamelparket kunt u eenvoudig meenemen naar uw volgende woning


Aandachtspunten

 • bij zwevend gelegd enig loopgeluid
 • kopse verbindingen met name bij 3 strooks uitvoeringen zichtbaar
 • kans op doortekenen tussenlaag

Lamelparket is een speciaal ontwikkelde 3 laags vloer welke zwevend is te plaatsen. Hierdoor is de vloer effectief verhuisbaar. De verschillende lagen staan haaks op elkaar en zijn onder hoge druk onderling verlijmd, waardoor een zeer stabiele vloer ontstaat. Van parket zien we alleen de bovenkant, de toplaag bepaalt dus het aanzicht. Lamelparket kan hierdoor betrekkelijk voordelig zijn, omdat alleen voor de bovenlaag het “dure” hout gebruikt wordt.

Lamelparket is leverbaar met een mes-en groefverbinding of met een lock-systeem. Hierdoor is deze vloer eenvoudig zelf te plaatsen op elke vlakke en droge ondervloer. Alles wat u nodig heeft zijn goede leginstructies, een zaag, wat afstandsblokjes, een slagijzer en een hamer.

Een vochtwerende en/of geluiddempende onderlaag is noodzakelijk indien de vloer zwevend wordt geplaatst. Lamelparket is al in de fabriek kant-en-klaar afgewerkt en is na het plaatsen klaar voor gebruik.

Multiplank (samengestelde vloeren)

Bij een multiplank vloer wordt de uitstraling van een massieve plankenvloer gecombineerd met de voordelen van traditioneel parket. De vloerdelen zijn een combinatie van een stabiele tussenlaag, meestal watervaste multiplex, waarop massief houten delen van 3 tot 6 mm fabrieksmatig zijn verlijmd.

Voordelen van multiplanken

 • DIY gemakkelijk zelf te plaatsen
 • Direct kant en klaar afgewerkt, direct te gebruiken na plaatsing
 • Multipurpose zowel zwevend als verlijmd te plaatsen
 • Akoestiek ook geschikt voor grotere ruimtes
 • Afwerking volledig naar keuze, zonder spijkergaatjes


Aandachtspunten

 • bij zwevend gelegd enig loopgeluid
 • bij vast geplaatste vloeren kan het plaatselijk hol klinken
 • bij vast geplaatste vloeren is een kwalitatief goede ondervloer noodzakelijk

Multiplanken zijn, mits goed opgebouwd en geconstrueerd, bijzonder stabiel in relatie tot de breedte van de plank (tot ruim 30 cm) en totale afmeting. De meest toegepaste toplaag diktes zijn 4 of 6 mm waardoor de vloer een aantal keren geschuurd kan worden, voor een verbeterde levensduur. Veel multiplank vloeren zijn geschikt voor gebruik bovenop vloerverwarming systemen.

Multiplank vloerdelen kunnen zowel zwevend worden geplaatst als rechtstreeks verlijmd op de ondervloer. Het vooraf verlijmen op de tussenlaag levert een aanzienlijke tijdwinst op. Bovendien ontstaat door de gelaagde opbouw van de vloer een zeer stabiel geheel. Deze samengestelde vloer is daardoor veel minder gevoelig voor wisselingen van de relatieve luchtvochtigheid dan een massieve vloer en heeft geen spijkergaatjes, zoals bij de tapis vloeren

Semi Traditioneel Parket

Wij noemen het ook wel super parket. Vergelijkbaar met tapis, minus een aantal aandachtspunten.

Voordelen van semi traditioneel parket

 • minimale opbouwhoogte, zonder tussenvloer
 • grote stabiliteit door haar ontwikkelde opbouw
 • geen holle klank door directe verlijming
 • bijzonder geschikt voor vloerverwarming: lage warmteoverdrachtsweerstand <0.0495m2/kW
 • geen spijkergaatjes

Wanneer u uw vloer direct tegen een tegelvloer of bovenop vloerverwarming gelegd wilt hebben, is semi traditioneel parket de perfecte oplossing. Dankzij de mes- en groef verbinding ontstaat een perfect passend resultaat dat rechtstreeks op de ondervloer verlijmd kan worden. Door verdekt te nagelen en lijmen van de deeltjes, waarbij spijkertjes onder een schuine hoek door de mes worden geslagen, zijn er geen spijkergaatjes zichtbaar en wordt er direct een perfect optisch resultaat verkregen. Het is ook mogelijk het semi-traditioneel parket te verlijmen en verdekt te spijkeren op een tussenvloer van spaanplaat of eiken mozaïek. De vloer die zo ontstaat is zo vlak dat deze slechts beperkt geschuurd en gevoegd hoeft te worden.

Voor de afwerking zijn wederom zeer veel mogelijkheden door gebruik van hardwax, olie, was of lak.

Hout op vloerverwarming

Het comfort van vloerverwarming in combinatie met de look & feel van parket, wij maken het mogelijk voor u. Friesland Parket is exclusief dealer van Bauwerk vloeren. Bauwerk heeft een assortiment houten vloeren ontwikkeld specifiek voor gebruik op vloerverwarming.

Unieke aspecten hout op vloerverwarming

 • Maatvast bij een relatieve luchtvochtigheid vanaf 30%
 • Gegarandeerd lage RC waarde vanaf 0.0495m2/kW
 • Hoogste rendement bij houten vloeren, dus meer comfort tegen lagere energiekosten

In onze showroom staat een speciale presentatie die alle kanten van hout op vloerverwarming belicht.

Welk hout en waarom?

De keuzes zijn legio en daar mag u gerust de tijd voor nemen. Kom het hout wel in werkelijkheid voelen en bekijken, want er zijn oneindig veel mogelijkheden. Meer dan 40 geschikte houtsoorten, meerdere mogelijkheden voor soort en kleur van de oppervlakteafwerking, al dan niet gecombineerd met roken, stomen of veroudering, keus uit breedtes, vellingkanten, legpatroon, enz. Daar hebben we het later wel over.

Deskundig advies: welke houten vloer is geschikt voor mij?

Daar waar u een muur kunt overschilderen en meubels kunt wisselen, is een vloer een keuze waar u langere tijd mee moet leven. Dat nemen wij bij Friesland Parket uiterst serieus. Al 40 jaar geven wij advies op basis van kennis en ervaring, en dat delen we graag (met een kop koffie) met u in onze ruime showroom in Heerenveen. Wij zorgen dat de vloer die perfect bij u past, perfect passend bij u gelegd wordt!

  "Voor informatie of een afspraak kunt u altijd bellen met 0513 – 626 507
Contact

Onze merken

Houten vloeren

Een houten vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Houten vloeren

Laminaat vloer

Laminaat heeft een kunststoffen bovenlaag en is daarmee slijtvast en onderhoudsarm.

Laminaat vloer

PVC vloeren

Imitaties van hout, cement, marmer, hardsteen, het is allemaal mogelijk.

PVC vloeren