Bestaande vloer en nieuwbouw naadloos verbinden

In deze woning was sprake van twee verschillende ondervloeren, een bestaande cementdekvloer en een deel met een nieuwe gipsgebonden vloer met vloerverwarming. De bewoners wilden de ruimtes met elkaar verbinden door eenzelfde vloer te leggen. Hiervoor is in de cementdekvloer vloerverwarming ingefreesd om zo de gehele ruimte te verbinden.

Vloerverwarming: van begin tot eindresultaat

Vloerverwarming is een hele populaire woningverbetering. Steeds meer huiseigenaren werken naar het verlagen van de energierekening, de afhankelijkheid van gas te verminderen en willen duurzamer leven. Met de bijkomstigheid van goede isolatie is vloerverwarming niet alleen fijn om te hebben voor het comfort, maar kan het ook economisch een goed alternatief zijn voor radiatoren.

Stap 1: Infrezen van sleuven

Bij het aanleggen van vloerverwarming begint de eerste stap met het infrezen van sleuven in de bestaande vloer. Deze sleuven bieden ruimte voor de verwarmingsbuizen die de warmte gelijkmatig door de ruimte verspreiden.

Stap 2: Verwarmingsbuizen leggen

Na het infrezen worden de verwarmingsbuizen zorgvuldig gelegd. Elke buis wordt strategisch geplaatst volgens een specifiek patroon om ervoor te zorgen dat de warmte optimaal wordt verdeeld.

Stap 3: Dichtsmeren van sleuven

Om de buizen stevig op hun plaats te houden en eventuele lekkages te voorkomen, worden ze zorgvuldig dichtgesmeerd met een speciale vloerverwarmingpasta. Deze stap zorgt ervoor dat het systeem veilig en efficiënt werkt.

Stap 4: Schuren van de ondervloer

Na het dichtsmeren is het belangrijk om de bestaande vloer te schuren. Dit creëert een vlakke en egale ondergrond, waardoor hoogteverschillen in de vloer worden geminimaliseerd. Minder hoogteverschil betekent dat er in stap 6 minder egaline nodig is.

Stap 5: Primer voor hechting

Om een goede hechting tussen de egaline en de vloer te garanderen, wordt er een primer aangebracht. Deze primer zorgt ervoor dat de egaline gelijkmatig wordt opgenomen en zorgt voor een duurzame en stabiele vloerconstructie.

Stap 6: Egaliseren met egaline

Na het aanbrengen van de primer wordt de egaline aangebracht. Dit is een zelf-nivellerende substantie die eventuele oneffenheden in de vloer opvult en zorgt voor een perfect vlakke ondergrond.

Wanneer al het voorwerk gedaan is maakt de vakman een berekening van de oppervlakte van de ruimte en benodigde dikte voor een perfect resultaat. Egaline heeft een specifieke droogtijd en moet in 1 sessie aangebracht worden. Dit is meestal een klus voor 1 of 2 personen.

Op bovenstaande foto ziet u duidelijk de overgang tussen de cementdekvloer waar buizen ingefreesd zijn en de gipsgebonden vloer rechts. De egaline zorgt voor één vlak geheel.

Een spiegelglad resultaat. Doordat de vloeistof zich verdeelt over de gehele ruimte is uw vloer niet alleen vrij van hoogteverschillen, maar ook perfect waterpas. Dit is de ideale basis voor uw nieuwe houten vloer.

Stap 7: Houten vloer lijmen

Ten slotte zijn de houten vloerdelen op de egaline gelijmd. Er ontstaat zo een mooie warmteoverdracht wanneer men hout direct op de vloerverwarming lijmt doordat er nergens ruimte (lucht isoleert) tussen de ondervloer en het hout zit. Wanneer men hout vast lijmt op de vloer heeft dit als bijkomend voordeel dat het geluid stil is en niet meer kan bewegen.

We kunnen de vloeren strak tegen kozijnen en dorpels leggen doordat het vol verlijmd is op de ondervloer. Dit geeft het mooiste resultaat wanneer de vloer wordt gelegd tegen bijvoorbeeld een aangrenzende tegelvloer, kozijnen of zoals hieronder een schuifpui.

Er hoeft namelijk geen zwelruimte aangehouden te houden welke afgewerkt moet worden met een plintje. De witte muurplinten hebben hier enkel een decoratieve functie.

Beschermende afwerking, onbehandelde look

Deze houten vloer heeft een onbehandelde look. Het lijkt alsof het hout nog zo is als voordat het is afgewerkt.

De houten vloerdelen zijn 22 cm breed met een microvelling aan de lange zijde. Dit type vloer laat zich gemakkelijk combineren met verschillende woonstijlen.

Het hout is behandeld met een soort olie of coating. Dit maakt de afwerking waterdicht en beschermt de vloer zo goed dat deze ook heel geschikt is voor intensief belopen delen zoals een trap of gang of in de keuken. Een mooi resultaat met een vloer waarop geleefd kan worden.

Gratis advies op maat

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er zijn voor uw woning? Kom langs in de vernieuwde showroom in Heerenveen en laat een van onze verkoopadviseurs u begeleiden naar uw droomvloer. Garant voor jaren lang zorgeloos woonplezier.