Heeft u een hond? Een kat? Een hangbuikzwijntje? Ruim 56% van de Nederlandse huishoudens heeft tenminste 1 huisdier. Huisdieren bieden gezelschap en plezier in huis, maar het heeft ook invloed op uw interieur keuzes.

Wanneer u de showroom binnenloopt bij Friesland Parket zal de vraag of u huisdieren heeft een van de eerste zijn van een verkoopadviseur. Niet omdat het de mogelijkheden beperkt, maar om u te informeren over de opties en gevolgen voor uw persoonlijke situatie.

U wilt uw nieuwe vloer zo lang mogelijk als nieuw houden, en wij willen dat u vele jaren geniet van uw gekozen vloer.

Waarom uw houten vloer beschermen tegen huisdieren?

De meest voorkomende houten vloer in Nederland is van eikenhout. In eikenhout zit een natuurlijke chemische verbinding (tannine), welke looizuur genoemd wordt.

Dit levert normaliter geen problemen op, echter kan looizuur eikenhout doen verkleuren als het in aanraking komt met een hoge òf lage PH waarde. Braaksel of urine van uw huisdier kan voor hardnekkige vlekken in uw houten vloer zorgen, wanneer dit niet tijdig wordt opgeruimd.

Andere situaties die kunnen voorkomen met huisdieren op een houten vloer zijn vlekken op de vloer door vuil aan de pootjes van uw huisdier, watervlekken of krassen in de vloer door de nagels van uw hond bijvoorbeeld.

 

Houten vloeren geschikt maken voor huisdieren

Om de perfecte staat van uw houten vloer zo lang mogelijk te behouden is de gekozen afwerking bij het leggen en het periodieke onderhoud van belang. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn drie basis afwerkingen voor een houten vloer, namelijk: olie, hardwax en lak.

Voor de olie en hardwaxafwerkingen dienen alle aanwijzingen uit de onderhoudswijzer nauwkeurig gevolgd te worden.

Met olie afgewerkt

Een houten vloer met een olieafwerking dient periodiek te worden onderhouden om de beschermende functie en de uitstraling van de vloer te waarborgen. De voordelen van uw vloer afwerken met olie zijn:

 • Eventuele krassen zijn relatief eenvoudig weg te werken met een plaatselijke onderhoudsbeurt;
 • Een met olie afgewerkte houten vloer is stroever dan een gelakte vloer, hierdoor glijdt uw huisdier minder snel uit.

Let op! Bij een houten vloer met olieafwerking is onderhoud van belang. Wanneer het onderhoud niet consistent gebeurt is de vloer alsnog kwetsbaar voor vlekken door vloeistoffen met een hoge- of lage PH waarde.

Met hardwax behandeld

Een houten vloer met een hardwaxafwerking is over het algemeen beter bestand tegen het doordringen van vocht en is dus minder kwetsbaar voor vlekken dan een houten vloer met een olieafwerking. Ook bij een hardwax afwerking dient u de onderhoudswijzer nauwkeurig te volgen.

De voordelen van uw vloer afwerken met hardwax zijn:

 • Beschermd beter tegen vlekken;
 • Een met hardwax afgewerkte houten vloer is stroever dan een gelakte vloer, hierdoor heeft uw huisdier meer grip;
 • Eventuele krassen zijn relatief eenvoudig weg te werken met een onderhoudsbeurt.

Uw vloer afgelakt

Om uw houten vloer te beschermen tegen vlekken door vochtige oplossingen (met een hoge- of lage PH waarde) is een lakafwerking het meest effectief. Een houten vloer met lakafwerking verreist geen periodiek onderhoud en werkt (tijdelijk) vochtafstotend tegen stoffen die vlekken kunnen achterlaten, mits deze tijdig worden opgeruimd.

Naast dat een lakvloer het meest effectief is tegen vlekken, kent deze ook nadelen ten opzichte van een olie of hardwaxafwerking, namelijk:

 • Om eventuele krassen weg te werken dient de hele vloer opnieuw geschuurd en gelakt te worden;
 • Een lak is gladder, waardoor uw huisdier mogelijk weinig grip heeft.

 

Welke houten vloeren zijn het meest geschikt voor huisdieren?

De meeste houten vloeren zijn geschikt voor huisdieren. Door de keuze van behandeling is bepalend voor de mate van bescherming tegen krassen en vlekken, veroorzaakt door huisdieren.

Een donkere vloer is van nature minder kwetsbaar voor vlekken, aangezien de donkere kleur deze vlekken enigszins camoufleert. Uiteraard dient u de (vloer)kleur te kiezen welke u het mooist vindt, wel is het wijs om hier rekening mee te houden voordat u een white wash witte vloer uitkiest.

Daarnaast is het belangrijk om een vloer te kiezen met een houten toplaag van minimaal vier millimeter, dit geeft ruimte om de vloer opnieuw te schuren en te lakken als er na verloop van tijd toch beschadigingen zijn opgetreden.

De afwerking van uw vloer is uiteindelijk essentieel om uw vloer geschikt te maken voor het leven met huisdieren.

7 Tips om uw houten vloer te beschermen tegen beschadigingen van huisdieren

Hoewel een goede afwerking een prima bescherming biedt, kunt u zelf ook een aantal stappen zetten om de kans op beschadiging aan uw vloer zo klein mogelijk te houden. Dit doet u met deze 7 tips:

 • Verwijder tijdelijk uw vloerkleden als huisdieren nog niet zindelijk zijn. Zo ziet u direct wanneer een ‘ongelukje’ heeft plaatsgevonden en kunt u dit direct opruimen (vloerkleden kunnen nat blijven en daardoor vlekken veroorzaken);
 • Volg de onderhoudsinstructies horend bij uw vloer;
 • Ruim ‘ongelukjes’ van uw huisdier altijd direct op;
 • Droog de pootjes van uw hond af na het wandelen;
 • Regelmatig stofzuigen, honden en katten nemen zand en ander vuil van buiten mee onder hun pootjes;
 • Zet de drinkbak van uw huisdier niet direct op uw houten vloer. Gebruik bijvoorbeeld een placemat of zet de drinkbak op een andere plek.
 • Kies een houten vloer met een toplaag van minimaal 4 millimeter dikte, zo kan de vloer nog opnieuw worden geschuurd en gelakt na een aantal jaren;

 

Deskundig advies: welke houten vloer is geschikt voor huisdieren?

In onze ruim opgezette en compleet vernieuwde showroom in Heerenveen kunt u rustig de tijd nemen om verschillende houten vloeren te ervaren.

Door in het echt de verschillen te zien en te voelen zult u prettiger tot een keuze komen. Want de keuze is ruim, met diverse parketsystemen zoals tweelaags, traditioneel of lamelparket. Wel 40 verschillende houtsoorten, tientallen kleuren, afwerkingen en legpatronen.

Tevens kunnen onze adviseurs u verder informeren over welke vloeren geschikt zijn voor uw huisdier en wat u kunt doen om het voor zowel uzelf als voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken.

Wij snappen dat u een weloverwogen keuze wilt maken en helpen u graag tot het juiste besluit te komen door rekening te houden met uw woonwensen, budget en leefgewoonten.