Veel mensen ervaren schoonmaken niet als de meest prettige tijdsbesteding. Het resultaat echter, een schone leefomgeving, geeft vaak een belonend gevoel.

Een schone vloer in uw kamers voelt frisser, is gezonder en is vaak minder onderhevig aan slijtage of beschadigingen. Over de lange levensduur van een houten vloer valt niet te twisten, maar om het mooie karakter van uw parketvloer te waarborgen is regulier onderhoud essentieel.

Het schoonmaken en onderhouden van uw vloer hoeft geen tijdsintensief karwei te zijn. Wilt u ook weten hoe u eenvoudig uw houten vloer schoon houdt? U leest het hieronder!

Vuil op uw houten vloer voorkomen

Er zijn een aantal simpele dingen waar u rekening mee kunt houden die potentiële viezigheden of vlekken op uw vloer voorkomen. Zo is het aan te raden om er geen gewoonte van te maken om met schoenen op uw parketvloer te lopen.

Uiteraard kan de vloer er wel tegen, echter is veel vuil op vloeren afkomstig van de zolen van schoenen. Een degelijke deurmat is aan te raden, zodat gasten hun schoenen kunnen afvegen voordat ze uw huis binnentreden. De deurmat neemt veel vuil op wat anders mogelijk op uw vloer terecht had kunnen komen.

Met het vochtige klimaat van Nederland komt het vaak voor dat uw schoenen nat worden. Zorg er dan ook voor dat u niet met natte schoenen direct over uw vloer loopt. Vocht afkomstig van schoenzolen dat vervolgens blijft liggen is een grote veroorzaker van vlekken en onregelmatigheden aan uw houten vloer.

Vuil op uw houten vloer bestrijden

De voorzorgsmaatregelen uit de bovenstaande alinea zullen ervoor zorgen dat uw vloer aanzienlijk langer schoon blijft, echter zal uw vloer toch regelmatig vies worden. In deze alinea zal ik u tips geven hoe u uw vloer het meest effectief reinigt en in welke periodieke mate dit dient te gebeuren.

Let op: Lees altijd de onderhoudsaanwijzingen van de fabrikant van uw onderhoudsmiddelen aandachtig door!

Houten vloer aanvegen

Waar wordt geleefd, moet worden schoongemaakt. Hoe netjes u ook leeft, er komt hoe dan ook vuil op uw vloer terecht. Om deze reden is het aan te raden om wekelijks uw vloer aan te vegen met een zachte bezem of veger.

Het is belangrijk dat dit met een zachte bezem wordt gedaan, aangezien een “harde” bezem de toplaag van uw vloer zou kunnen beschadigen. Wanneer uw vloer ruwer wordt of krassen ontstaan gedurende de levensduur, wordt de houten vloer moeilijker om schoon te houden.

Houten vloer stofzuigen

In plaats van vegen, kunt u ook direct de stofzuiger pakken. Stofzuigen gebeurt in de meeste huishoudens op wekelijkse basis. Als u kinderen of huisdieren heeft vaker dan wanneer u alleen bent of veel buitenshuis leeft.

Let op! Het is raadzaam om een stofzuiger met een parketborstel te gebruiken, aangezien zware stofzuigers de toplaag van uw houten vloer kunnen krassen of anders beschadigen.

Houten vloer dweilen

Waar het aanvegen en stofzuigen uw houten vloer voornamelijk netjes houdt, maakt u door te dweilen de vloer echt schoon. Wij raden aan om uw parketvloer minimaal eens in de twee weken te dweilen om de uitstraling van uw vloer te waarborgen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat u geen kletsnatte dweil dient te gebruiken, aangezien te veel vocht de vloer kan beschadigen. Gebruik daarom een licht vochtige, goed uitgewrongen dweil bij het schoonmaken.

Voor de meest effectieve reiniging voegt u een scheutje witte azijn toe aan het dweilwater. Voeg zeker niet een te grote hoeveelheid azijn toe.

Een samenstelling van ongeveer een half kopje witte azijn op 4 liter water is prima. Het azijn helpt de vloer te ontvetten en voorkomt een mogelijke grijze ondertoon.

Het dweilwater dient te worden vervangen wanneer dit troebel wordt. Zorg dat u de emmer even omspoelt voordat u deze vult met nieuw dweilwater, u zult merken dat er vaak een laagje zand en vuil achterblijft in de emmer.

Vlekken op uw houten vloer voorkomen

Wanneer u een houten vloer heeft bestaat de kans dat hier (hardnekkige) vlekken op ontstaan. Hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

  1. Bij het constateren van een vlek dient u deze zo spoedig mogelijk schoon te maken.
  2. Let extra op uw vloer wanneer u bezig bent met substanties met een hoge of lage PH waarde.
  3. Wanneer uw vloer recent is geolied dient u extra voorzichtig te zijn, aangezien de olie/was pas na 3 weken goed is uitgehard.
  4. Een goed onderhouden vloer is beter beschermt tegen vlekken, blijf uw vloer dus goed onderhouden.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het reinigen en onderhouden van uw houten vloer? Of heeft u beschadigingen op uw vloer die u niet weg krijgt? Onze specialisten helpen u graag! Neem contact op.