U heeft of wilt een mooie laminaatvloer en wilt graag uw wooncomfort vergroten door middel van vloerverwarming? In dat geval bent u op de juiste plek! In dit artikel zal ik u informeren over de mogelijkheden en overige meespelende factoren van vloerverwarming in combinatie met een laminaatvloer.

Waar moet u rekening mee houden?

Bij alle type vloeren dit u wilt leggen op een ondergrond met vloerverwarming dient u goed te kijken naar de warmteweerstand (ook wel RC-waarde) van de vloer.

Vloerverwarmingsleveranciers hebben de regel dat de warmteweerstand van een vloer voor vloerverwarming maximaal 0,100 m²K/W
mag zijn. Wanneer de vloer een hogere warmteweerstand heeft zal deze teveel warmte tegenhouden en gaat er dus energie verloren.

Als u de keuze al heeft gemaakt en laminaat zelf wilt gaan leggen dient u rekening te houden met de volgende factoren:

Laat het laminaat acclimatiseren
Leg het laminaat ten minste 48 uur voor het leggen in de ruimte waar u de vloer wilt leggen. Op deze manier kan het laminaat alvast “wennen” aan de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte.

Zorg dat u het laminaat altijd vlak op de grond legt en bijvoorbeeld niet verticaal tegen een muur aan, hierbij bestaat namelijk het risico dat het laminaat doorbuigt.

Zorg voor een droge vloer
Als de vloer net is gelegd dient u er zeker van te zijn dat de vloer goed droog is. Wanneer u een opstookprotocol van de leverancier of installateur van de vloerverwarming heeft verkregen dient u deze te volgen.

Het gebruik van vloerkleden
Het is geen probleem om een vloerkleed te leggen op uw vloer met vloerverwarming, echter dient u er wel voor te zorgen dat buiten het vloerkleed om genoeg open ruimte is voor de vloerverwarming om de warmte ongehinderd aan de oppervlakte te laten komen.

Welke soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming?

Friesland Parket heeft een uitgebreid assortiment aan laminaatvloeren. Het assortiment bevat collecties laminaatvloeren van kwaliteitsmerken, welke elk hun eigen kenmerken hebben.

In de onderstaande tabel ziet u een overzicht van de verschillende type laminaatvloeren die Friesland Parket aanbiedt van het merk Quick-Step.

De vloeren met een warmteweerstand lager dan 0,100 m²K/W zijn geschikt voor (lage temperatuur) vloerverwarming.

  Basic Basic Plus Unisound Silent Walk Transit Sound
Quick-Step + ondervloer
7 mm + 2 mm
0,127 0,118 0,101 0,062 0,094
Quick-Step + ondervloer
8 mm + 2 mm
0,129 0,120 0,103 0,064 0,096
Quick-Step + ondervloer
9 mm + 2 mm
0,137 0,128 0,111 0,074 0,104

Uiteraard biedt Friesland Parket meer mogelijkheden met betrekking tot laminaatvloeren geschikt voor vloerverwarming.

Voor meer informatie bent u van harte welkom in onze showroom, onze adviseurs staan klaar om u advies op maat te geven.

Elektrische vloerverwarming en een laminaatvloer

Dat Nederland van het gas af moet is bekend. Op welk termijn dit zal gebeuren is echter nog afwachten.

Toch maken steeds meer mensen nu al de overstap op een duurzaam verwarmingssysteem, zo ook elektrische vloerverwarming.

In principe zijn alle laminaatvloeren die geschikt zijn voor reguliere vloerverwarming tevens geschikt voor elektrische vloerverwarming. Echter zijn er wel uitzonderingen, deze uitzondering ligt in dit geval aan de elektrische vloerverwarming en niet aan het laminaat.

De vuistregel is dat het maximale vermogen van de elektrische vloerverwarming 60W/m2 mag zijn, bij een hoger vermogen wordt de vloer namelijk te snel warm.

Deskundig advies: welke laminaatvloer is geschikt voor vloerverwarming?

In onze ruim opgezette en compleet vernieuwde showroom in Heerenveen kunt u rustig de tijd nemen om verschillende laminaatvloeren te ervaren.

Door in het echt de verschillen te zien en te voelen zult u prettiger tot een keuze komen. Want de keuze is ruim, met diverse parketsystemen zoals tweelaags, traditioneel of lamelparket. Wel 40 verschillende houtsoorten, tientallen kleuren, afwerkingen en legpatronen.

Tevens kunnen onze adviseurs u meer vertellen over welke laminaatvloeren geschikt zijn voor de combinatie met vloerverwarming.

Wij snappen dat u een weloverwogen keuze wilt maken en helpen u graag tot het juiste besluit te komen door rekening te houden met uw wensen en leefgewoonten.