In dit artikel nemen we u mee in de verschillende mogelijkheden bij het afwerken van uw vloer. U heeft in de praktijk vier opties, zijnde lakken, oliën, boenwas en hardwax. Elk met unieke voordelen en nadelen. Wat zijn de verschillen tussen olie, hardwax, boenwas en lak? Aan het eind weet u precies welke afwerking het best past bij uw persoonlijke situatie.

Houten vloer voorbereiden

U kunt een houten vloer op diverse manieren laten onderhouden of renoveren. De basisbehandeling is altijd hetzelfde en bestaat uit het volledig en grondig schuren van uw parket. Hiermee verwijderen we vlekken, oneffenheden en slijtage plekken die in de loop der jaren op uw vloer zijn ontstaan.

Voor dit schuren van het parket gebruiken we professionele schuurmachines die op uw vloer afgestemd wordt. Zo is het mogelijk om slechts een zeer dun toplaagje van het hout te verwijderen. We schuren dus niet meer weg dan noodzakelijk is en kunnen u zo verzekeren dat uw parket de langst mogelijke levensduur heeft.

Na het schuren zullen we uw vloer nog polijsten door met een zeer fijne korrel licht op te schuren. Dit zorgt ervoor dat de houtnerven netjes sluiten en minder ontvankelijk zijn voor vuil en stof.

Parket olie aanbrengen

Het is van groot belang dat een parket renovatie wordt opgevolgd met een kwalitatief hoogstaande afwerking. U kunt hierbij onder meer kiezen voor een impregneer behandeling met vloerolie of parket olie.

Deze olie zorgt ervoor dat uw houten vloer voortaan minder ontvankelijk is voor vocht. Het waterafstotende effect is ideaal in een huishouden waar wel eens iets gemorst wordt. Of het nu gaat om wijn, andere dranken of transpiratievocht van de hond, de parket olie zal uw vloer beschermen.

De kracht van hout olie als afwerking zit in het verzadigen van de open houtstructuur. Voor een effectieve bescherming dient de olie in precies de juiste hoeveelheid te worden aangebracht. Te weinig olie vermindert het vuil- en vochtwerende effect van de coating doordat de houten vloer niet volledig verzadigd is en er ruimte overblijft voor vocht om het hout binnen te dringen en vlekken te veroorzaken. Gebruikt u meer dan nodig voor verzadiging zorgt het te veel aan olie dat uw vloer er vettig uit kan zien en voelen.

Een groot voordeel van schuren en oliën is dat u eventuele vlekken die ontstaan heel eenvoudig plaatselijk kunt wegwerken. Dit is een kwestie van licht opschuren en vervolgens een kleine hoeveelheid onderhoudsolie lokaal aanbrengen. Natuurlijk kunt u voor een gegarandeerd resultaat dit en ook het volledige periodieke onderhoud helemaal overlaten aan Friesland Parket, uw specialist in vloeren.

De vloer afwerken met hardwax

De vloeren expert uit Friesland staat klaar om uw houten vloer precies de behandeling te geven die het nodig heeft. Daarnaast luisteren we goed naar uw persoonlijke wensen bij de afwerking voordat we hardwax aanbrengen als behandeling.

Hardwax voor houten vloeren is beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Zo is er altijd een ideale tint die bij uw interieur past. Met behulp van onze kleurenwaaiers komt u beslist heel snel uit bij uw favoriete uitvoering. U kunt tevens kiezen voor een glanzende, matte of extra matte finish, bijvoorbeeld de Osmo Hardwax Olie voor parket vloeren. We kunnen u natuurlijk altijd adviseren.

De hardwax van uw voorkeur zullen we aanbrengen in exact de juiste hoeveelheid zodat uw vloer slijtvast, vochtwerend en vuilafstotend is zonder verspilling. Onze parket experts berekenen precies hoeveel hardwax er nodig is voor het volledig behandelen van uw vloer. Een belangrijke factor hierbij is logischerwijs het totale oppervlak van uw parket.

Ondanks dat u ontzettend goed voor uw houten vloer zorgt kunnen er bij het dagelijks gebruik slijtsporen of vlekken ontstaan. Dit is niets om u zorgen over te maken. Met hardwax is plaatselijk bijwerken mogelijk. Zo komt ook dit gedeelte van uw vloer weer op topsterkte.

Parket in de boenwas zetten

Net weer even anders is het nabehandelen van uw houten vloer met boenwas of onderhoudswas. Deze term kent u vast nog wel van vroeger. Boenwas is verkrijgbaar in zowel vloeibare als vaste vorm en uiteraard kunt u kiezen uit meerdere kleuren (bruin, geel en wit/transparant). Het is verstandig om een kleur te kiezen die zo dicht mogelijk bij de kleur van uw vloer zit.

Dankzij een behandeling met boenwas zal uw vloer weer absoluut gaan stralen en ook komt het houten patroon prachtig tot zijn recht. In tegenstelling tot onder meer vloerolie en hardwax beschermt boenwas minder goed tegen vocht. Daarnaast zal een vloer die met boenwas behandeld is, eerder toe zijn aan een nieuwe beschermlaag. Het is goed om hier rekening mee te houden bij het maken van uw keuze.

In de praktijk passen wij boenwas behandelingen toe als extra onderhoud of reiniging van uw hardwax geoliede vloeren en niet als alternatief voor hardwax of olie.

Strak in de lak

Voor de best bescherming tegen slijtage en vloeistoffen kiest u voor een lak zoals bijvoorbeeld Rigo SKYLT lak of Rigo STEP lak. Daar waar een olie of hardwax voornamelijk in het hout trekt, zorgt de 2 componenten polyurethaanlak voor een beschermende laag op de houten vloer.

Bijzonder geschikt voor intensief belaste ruimtes zoals woningen, kantoren, winkels en restaurants. De lak voorkomt dat vloeistoffen het hout bereiken. Slijtage van het hout wordt tevens voorkomen door de laklaag.

Het aanbrengen van lak op uw parketvloer is een klus die enige expertise vereist. Zo dient u de gehele vloer in één keer aan te pakken en als eerste behandeling gebruikt u 3 lagen, als renovatie zijn 1 of 2 lagen voldoende. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor droogtijden als u zelf aan de slag gaat.

Zoals zoveel in het leven komt “heb elk voordeel zijn nadeel”. Het belangrijkste aandachtspunt bij een gelakte vloer is dat het plaatselijk bijwerken niet gaat. Ontstaat er schade of slijtage moet de hele vloer opnieuw geschuurd en gelakt worden.

Hoe permanent is uw keuze?

Minder permanent dan u misschien zou denken. Wanneer u kiest voor een nieuwe houten vloer of beschikt over een degelijke bestaande parket vloer moet u dit zien als de basis. Het legpatroon en de breedte en lengte van de planken, evenals de noesten in het hout kunt u achteraf niet veranderen zonder een nieuwe vloer te laten leggen.

Echter is de afwerking verre van definitief. Er zijn nog bijna honderd verschillende opties tussen verschillende kleuren en glans. Dat klopt, u kunt zelfs de kleur van uw vloer veranderen.

Dus als u een woning heeft gekocht met een houten vloer die niet uw smaak is, informeer dan zeker naar de mogelijkheden. En veranderd uw graag elke paar jaar uw interieur en past daar een nieuwe vloer bij. Ook dan staan wij u graag bij.

Hoe kiest u de beste behandeling?

Als u een afspraak maakt met een van onze klantadviseurs in de showroom met de vraag welke behandeling het best past bij u zal u de volgende vragen krijgen:

  • Waar bevindt de vloer zich?
  • Wat is uw gezinssamenstelling?
  • Heeft u huisdieren?
  • Heeft u een inloopmat?
  • Wat voor houten vloer heeft u?
  • Wat voor kleur wenst u?
  • Wat en hoevaak pleegt u zelf aan onderhoud en schoonmaak?
  • Wilt u een glanzende, matte, of extra matte (natuurlijke) uitstraling?
  • Gaat u de behandeling uitbesteden of zelf uitvoeren?
 

Olie

Hardwax

Boenwas

Lak

Bescherming tegen vlekken

★★★

★★★

★★

★★★★★

Bescherming tegen vloeistoffen

★★★

★★★★

★★★★★

Bescherming tegen slijtage

★★★

★★★★

★★★★★

Plaatselijk bijwerken

ja

ja

ja

nee

Olie lijkt het meest op de natuurlijke uitstraling van hout, omdat het in het hout trekt en biedt de meeste kleuropties. Hardwax biedt betere bescherming tegen vocht dan olie doordat het deels op de vloer ligt en daardoor een iets minder matte uitstraling heeft. Boenwas is in relatie een tot olie en hardwax een inferieur product en eigenlijk ouderwets. In de praktijk wordt dit bijna niet meer toegepast. Lak biedt de beste bescherming omdat het hout afsluit met een beschermende laag en geeft een specifieke look.

Voor zowel olie, hardwax als lak geldt dat u met periodiek jaarlijks onderhoud met olie, hardwax of polish voor gelakte vloeren u wel 15 jaar kunt genieten van een nette parketvloer zonder opnieuw te moeten schuren.

Kies voor kwaliteit, kies voor Friesland Parket

Welke behandeling u ook kiest, bij Friesland Parket bent u in vertrouwde handen. Wij gebruiken enkel hoge kwaliteit producten van merken als OsmoRigo en Woca die al jarenlang bewezen resultaten hebben geboden bij honderden van onze klanten in de afgelopen 40 jaar.

Bel of mail voor een afspraak en er komt spoedig een van onze ervaren parketteurs bij u langs om de houten vloer in kwestie op te nemen.