location_on   Pompmakker 7, Heerenveen     phone   0513 – 626 507
menu

Tapis: de traditionele parketvloer

Wanneer mensen spreken over een parketvloer, is deze in de regel een tapis parketvloer.

Voordelen van tapis

 • Stabiel: deze houten vloer werkt niet of nauwelijks
 • Stil: minimaal loopgeluid op tapis
 • Keuze: ruime keuze in afwerking, houtsoorten en legpatronen


Aandachtspunten

 • tapis is niet zonder ervaren parketteur te plaatsen
 • een kwalitatief goede ondervloer is noodzakelijk
 • plaatsen van de vloer kan meerdere dagen in beslag nemen

Tapis is parket met een (hout) dikte van 6-10 mm en heeft geen mes- en groefverbinding. Bij dit product kan niet de hele bovenlaag van 6-10 mm gebruikt worden om af te schuren bij onderhoud en renovatie.

De spijkertjes die gebruikt worden zitten ongeveer 2 mm diep en na meermalig schuren komt u het spijkerkopje tegen. Dat kan overigens een keer dieper gedreveld worden. Bij een 6,2 mm dikke houtlaag is de effectieve toplaag uiteindelijk 3,5 mm.

Tapis wordt opgebouwd uit 2 lagen: een tussenvloer van mozaïek of spaanplaat (volgens E1-norm) en de massief houten bovenlaag.

De tussenvloer wordt op de ondervloer gelijmd bij o.a. zand- en cementvloeren of geschroefd/gekramd bij houten ondervloeren. Hierna wordt het parket erop gelijmd en gespijkerd.

De spijkergaatjes worden gestopt met een ‘papje’ dat gemaakt wordt van het schuurstof van de vloer zelf, vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en eventuele kiertjes.

Hierna wordt het parket geschuurd, gepolijst en naar keuze afgewerkt.

Bij het plaatsen van tapis vloeren komt het ambachtelijke aspect van parket het sterkst naar voren.

Een schitterend strak afgewerkte parketvloer die uitsluitend door ervaren parketteurs gelegd kan worden. Er zijn vele vormen en patronen mogelijk, zoals visgraat, stervormen en blokmotieven. Voor banden en biezen zijn diverse mogelijkheden beschikbaar.

Lamelparket

Dit parket is (in de fabriek) opgebouwd uit drie lagen; een toplaag tot 4 mm hardhout met daaronder een 2e en 3e laag.

Deze ‘sandwich’ constructie levert een kant-en-klaar product en is na plaatsen direct klaar voor gebruik.

Voordelen van lamelparket

 • DIY gemakkelijk zelf te plaatsen
 • Voordelig door de relatief dunne houtlaag
 • Direct kant en klaar afgewerkt, direct te gebruiken na plaatsing
 • Zwevend lamelparket kunt u eenvoudig meenemen naar uw volgende woning


Aandachtspunten

 • bij zwevend gelegd enig loopgeluid
 • kopse verbindingen met name bij 3 strooks uitvoeringen zichtbaar
 • kans op doortekenen tussenlaag

Lamelparket is een speciaal ontwikkelde 3 laags vloer welke zwevend is te plaatsen. Hierdoor is de vloer effectief verhuisbaar.

De verschillende lagen staan haaks op elkaar en zijn onder hoge druk onderling verlijmd, waardoor een zeer stabiele vloer ontstaat. Van parket zien we alleen de bovenkant, de toplaag bepaalt dus het aanzicht.

Lamelparket kan hierdoor betrekkelijk voordelig zijn, omdat alleen voor de bovenlaag het “dure” hout gebruikt wordt.

Lamelparket is leverbaar met een mes-en groefverbinding of met een lock-systeem. Hierdoor is deze vloer eenvoudig zelf te plaatsen op elke vlakke en droge ondervloer. Alles wat u nodig heeft zijn goede leg instructies, een zaag, wat afstandsblokjes, een slagijzer en een hamer.

Een vochtwerende en/of geluiddempende onderlaag is noodzakelijk indien de vloer zwevend wordt geplaatst. Lamelparket is al in de fabriek kant-en-klaar afgewerkt en is na het plaatsen klaar voor gebruik.

Semi Traditioneel Parket

Wij noemen het ook wel super parket. Vergelijkbaar met tapis, minus een aantal aandachtspunten.

Voordelen van semi traditioneel parket

 • minimale opbouwhoogte, zonder tussenvloer
 • grote stabiliteit door haar ontwikkelde opbouw
 • geen holle klank door directe verlijming
 • bijzonder geschikt voor vloerverwarming: lage warmteoverdrachtsweerstand <0.0495m2/kW
 • geen spijkergaatjes

Wanneer u uw vloer direct tegen een tegelvloer of bovenop vloerverwarming gelegd wilt hebben, is semi traditioneel parket de perfecte oplossing.

Dankzij de mes- en groef verbinding ontstaat een perfect passend resultaat dat rechtstreeks op de ondervloer verlijmd kan worden. Door verdekt te nagelen en lijmen van de deeltjes, waarbij spijkertjes onder een schuine hoek door de mes worden geslagen, zijn er geen spijkergaatjes zichtbaar en wordt er direct een perfect optisch resultaat verkregen.

Het is ook mogelijk het semi-traditioneel parket te verlijmen en verdekt te spijkeren op een tussenvloer van spaanplaat of eiken mozaïek. De vloer die zo ontstaat is zo vlak dat deze slechts beperkt geschuurd en gevoegd hoeft te worden.

Voor de afwerking zijn wederom zeer veel mogelijkheden door gebruik van hardwax, olie, was of lak.

Parket op vloerverwarming

Het comfort van vloerverwarming in combinatie met de look & feel van parket, wij maken het mogelijk voor u.

Friesland Parket is exclusief dealer van Bauwerk Parkett. Bauwerk Parkett heeft een assortiment houten vloeren ontwikkeld specifiek voor gebruik op vloerverwarming.

Unieke aspecten hout op vloerverwarming

 • Maatvast bij een relatieve luchtvochtigheid vanaf 30%
 • Gegarandeerd lage RC waarde vanaf 0.0495m2/kW
 • Hoogste rendement bij houten vloeren, dus meer comfort tegen lagere energiekosten

In onze showroom staat een speciale presentatie die alle kanten van hout op vloerverwarming belicht.

Wat is het verschil?

De keuzes zijn legio en daar mag u gerust de tijd voor nemen. Kom het parket in werkelijkheid voelen en bekijken, want er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Meer dan 40 geschikte houtsoorten, meerdere mogelijkheden voor soort en kleur van de oppervlakteafwerking, al dan niet gecombineerd met roken, stomen of veroudering, keus uit breedtes, vellingskanten, legpatroon, enz. Daar hebben we het later wel over.

Deskundig advies: welke parket vloer is geschikt voor mij?

Daar waar u een muur kunt overschilderen en meubels kunt wisselen, is een vloer een keuze waar u langere tijd mee moet leven.

Dat nemen wij bij Friesland Parket uiterst serieus. Al 40 jaar geven wij advies op basis van kennis en ervaring, en dat delen we graag (met een kop koffie) met u in onze ruime showroom in Heerenveen.

Wij zorgen dat de vloer die perfect bij u past, perfect passend bij u gelegd wordt!

  "Voor informatie of een afspraak kunt u altijd bellen met 0513 – 626 507
Contact

Onze merken

Houten vloeren

Een houten vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Houten vloeren

Parket vloeren

Een parket vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Parket vloeren

Laminaat vloer

Laminaat heeft een kunststoffen bovenlaag en is daarmee slijtvast en onderhoudsarm.

Laminaat vloer

Frieslandparket

4.6
gebaseerd op 5 beoordelingen

Herman Ostendorf

28-02-2019
Ik heb (op aanraden van familielid) Friesland Parket ingeschakeld om onze hardhouten Merbau visgraat vloer op te laten knappen. Ze kwamen eerst langs voor inventarisatie en advies. Na het schuren is het opnieuw in de olie gezet en ziet er weer uit als een compleet nieuwe vloer. Zeer goed en vriendelijk geholpen.

J. Huizinga

28-02-2019
Zeer tevreden met onze door Friesland Parket geleverd en gelegde parket vloer. Uiteraard na het ontvangen van deskundig en professioneel advies door één van de verkopers. Bedankt heren!

Jos De Bres

19-04-2018
Via de website van Osmo kwam ik bij deze Friese onderneming uit. Er was een probleem. Ik dacht dat ik € 55 moest betalen, dat stond als actieprijs aangegeven. Echter toen ik mijn bestelling wilde plaatsen, verscheen een bedrag van € 63. Nadat Sander mij de situatie had uitgelegd, waaruit bleek dat deze fout niet aan hun lag, waren zij toch zo sportief om het product aan mij te leveren voor € 55. Bravo Sander én collega's.

Auke Swart

07-02-2016
Onze parketvloer moest geschuurd en van nieuwe kleurolie worden voorzien. Vriendelijk en deskundig advies, zowel in de winkel als thuis. Daarna werd de klus volgens afspraak uitgevoerd. Helaas bleek er kleurverschil te zien in de vloer. Na beoordeling van het probleem heeft Friesland Parket er alles aan gedaan om dit onverklaarbare fenomeen op te lossen . Uiteindelijk is de vloer opnieuw licht geschuurd en opnieuw in de olie gezet, zonder extra kosten. Daarna was de vloer weer mooi. Kortom: vriendelijk, goed en deskundig advies en wat misschien nog wel belangrijker is, een uitstekende service.

P. Jonker

28-07-2015