Hoe zeer u ook uw best doet, de kans is aannemelijk dat er na verloop van tijd vlekken in uw houten vloer zullen ontstaan. In een huis wordt in immers geleefd. Maar hoe beperk je de schade zodat vlekken niet permanent te zien zijn?
Houten vloeren die behandeld zijn met lichte oliën en hierdoor een witte of lichtgrijze tint krijgen zijn erg mooi, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar voor vlekken.
Gelukkig zijn de meeste vlekken prima te verwijderen, zodat u kunt blijven genieten van uw prachtige vloer. In dit artikel leest u hoe u de meeste vlekken zelf kunt verwijderen.
Door met schoenen op uw houten vloer te lopen kunnen er zwarte vlekken of vegen ontstaan door het rubber van de schoenzolen. Deze vlekken zijn gelukkig relatief makkelijk te verwijderen.
U doet dit met een witte vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber op de vloer, hierdoor gaat het rubber samen met de gum kleine rolletjes vormen. Deze rolletjes kunt u vervolgens opzuigen- of vegen.
Het kan zijn dat de olie of hardwaslaag een beetje beschadigd is, als dit het geval is kunt u dit met onderhoudsolie bijwerken.
Vetvlekken uit hout of gemorst drinken zijn het best te verwijderen met water en vloerenzeep. Olijfolie wilt u ook zo snel mogelijk van uw houten parket vloer verwijderen. Vloerenzeep wordt vaak bij aanschaf van de vloer geleverd.
U kunt de aanwijzingen op de verpakking volgen en de zeep in de aanbevolen verhouding met water mengen. Vervolgens gebruikt u dit mengsel om de vlek weg te boenen. Zorg hierbij dat met de richting van de nerf mee boent.
Mocht de vlek zeer hardnekkig zijn, dan kunt u ervoor kiezen om in plaats van de vloerenzeep gebruik te maken van intensiefreiniger. Dit is een iets sterker middel dat dieper reinigt.
Mocht het zo zijn dat zelfs dit middel niet voldoende is om de vlek te verwijderen, dan kunt u de groene kant van een schuursponsje gebruiken met de intensiefreiniger. Hierna spoelt u de vloer met wat schoon water en maakt u deze direct goed droog.
Dit is nodig aangezien het boenen met het schuursponsje een schuurplek op de vloer heeft achtergelaten, deze schuurplek dient u na het drogen zo spoedig mogelijk bij te werken met onderhoudsolie of de originele basisolie. Zorg dat u de olie van de originele fabrikant met de juiste kleur gebruikt.
Glanzende vetvlekken
Wanneer u glanzende vetvlekken in een geoliede vloer heeft kunt u deze relatief gemakkelijk verwijderen door een doek te dompelen in schoonmaakazijn en deze te deppen op de vlek. Vervolgens spoelt u de plek met schoon water en maakt u deze goed droog.
Wanneer vlekken niet verdwijnen na de bovenstaande stappen te hebben gevolgd moet het zware geschut worden ingezet. Het is nu tijd om de vlek weg te schuren. Let op: dit is niet mogelijk bij geschaafde, verouderde of gelakte vloeren!
Hiervoor heeft u schuurpapier k120 nodig. Zorg dat u de vlek altijd in de lengterichting van de plank of nerf schuurt. U schuurt door tot u het blanke hout bereikt, grofweg 50% van de vlekken zullen nu verwijderd zijn
Is dit niet het geval? Dan is de vlek te diep in het hout getrokken om deze nog te kunnen verwijderen.
Na het schuren moet u de vloer goed schoonmaken en stofvrij maken om deze vervolgens weer bij te werken met onderhoudsolie/basisolie van de juiste kleur.
Volg hierbij altijd de aanwijzingen op de verpakking. Het kan voorkomen dat de geschuurde plek iets lichter uitkomt dan de rest van de vloer, dit zal echter na verloop van tijd weer bijkleuren.
Het is niet heel fris, maar het kan gebeuren dat er een vlek door bijvoorbeeld kots of urine van dieren of kinderen op uw eiken vloer komt.
Alle producten die niet PH neutraal zijn activeren het natuurlijke looizuur in eiken hout, dit resulteert in tannine vlekken in het geval van een vloer.
Zelfs als uw vloer goed is geolied en behandeld met lak is er nog steeds kans op kans op tannine vlekken, behalve als u er snel bij bent.
Anders trekt het zuur of basisch product door de toplaag heen om alsnog het looizuur te activeren. U kunt deze vlekken op dezelfde manier als de bovenstaande alinea behandelen met Woca Neutralizer of Woca Super Ontvlekker.
Bij het ontstaan van watervlekken zien we 3 veelvoorkomende oorzaken, namelijk:
1. Er is water op de vloer gekomen, terwijl de vloer nog maar net in de olie is gezet. Dit resulteert is een witachtige vlek op die olielaag. U kunt dit simpel oplossen door het vlekkerige deel opnieuw te behandelen met de olie en dit even uit te poetsen.
2. De vloer is enigszins verwaarloosd en heeft een te dunne olielaag. We onderscheiden witachtige vlekken (oppervlakkige watervlekken parket), welke gemakkelijk zijn te verwijderen zoals bij stap 1. Daarnaast kun het ook een diepe, donkere vlek betrekken. Zo een vlek dient eerst met ontweringswater (oxaalzuur) te worden behandeld en daarna met olie te worden behandeld. Het is raadzaam gelijk de hele vloer met olie te behandelen om deze vlekken te voorkomen in het vervolg.
3. Er is een watervlek ontstaan door een object die lange tijd op de vloer heeft gestaan, zoals een plantenbak. Dit soort vlekken kunt u verwijderen op dezelfde manier als de donkere vlekken van stap 2, hierboven.
Ook voor vlekken in vloeren geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Met de volgende tips maakt u de kans op vlekken in uw onbehandelde houten vloer minimaal.
1. Wanneer u een vlek constateert, maak deze zo snel mogelijk schoon.
2. Wees voorzichtig met een net nieuw geoliede vloer, de olie/was is vaak pas na 3 weken goed uitgehard.
3. Zorg dat u de vloer goed blijft onderhouden, een goed onderhouden vloer is beter beschermt tegen vlekken.
Een houten vloer is voor veel mensen en langgekoesterde droom en tevens een aanzienlijke investering. Wij kennen dan ook de schrik en lichte paniek wanneer en een vlek dreigt op uw prachtige vloer.
Gelukkig kunt u veel zelf doen om vlekken te voorkomen én te behandelen. Heeft u echter geen tijd of zin om uw parket vlekken te verwijderen, of wilt u simpelweg geen enkel risico nemen? Neemt u gerust contact op met onze onderhoud en renovatie adviseurs bij Friesland Parket. Wij garanderen u het beste resultaat.