location_on   Pompmakker 7, Heerenveen     phone   0513 – 626 507
menu

Houten parket vloer in de olie of lak?

 • home
 • Houten parket vloer in de olie of lak?

Houten parket vloer in de olie of lak?

Uw keuze is gevallen op een (eiken) houten vloer. Maar daarmee zijn we nog niet klaar. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk voor uw parketvloer. Dit heeft invloed op hoe het resultaat oogt, maar ook het benodigde onderhoud van uw vloer.

Welke afwerking is het beste in uw situatie? In grote lijnen zijn er 3 opties, namelijk parketlak, vloerolie en hardwax. U zit niet vast aan een keuze voor de gehele levensduur van uw nieuwe vloer. Bij een vloerrenovatie is het altijd mogelijk een geoliede vloer te lakken, of andersom.

Welke keuze past het best bij u, parket olie of lak?

Een van de belangrijkste factoren is hoe de vloer bij u thuis gebruikt wordt. Dat leest wellicht wat vreemd, maar uw huishouden is niet hetzelfde als dat van ieder ander.

 • Is er veel loop verkeer, van uw gezin of gasten?
 • Wat voor soort houten vloer heeft u?
 • Hoe vaak bent u bereid de vloer te reinigen en te onderhouden?
 • Welke kleur heeft uw voorkeur?
 • Wilt u een glanzende of een matte vloer?

Wanneer u in onze ruime showroom in Heerenveen uw droomvloer uitkiest, zal een van onze ervaren verkoopadviseurs u onder andere dit soort vragen stellen om een passend advies te verstrekken.

Een weloverwogen keuze voor een parketvloer en afwerking zorgen in combinatie met onze legservice immers voor vele jaren woonplezier.

Het grootste verschil tussen lak en olie

De belangrijkste reden om een houten vloer te behandelen met lak of olie is om het parket te beschermen tegen slijtage en vlekken.

Parketlak zorgt voor een nagenoeg complete bescherming van het hout. Door enkele lagen over elkaar te lakken heeft vuil en vocht geen kans om het hout te bereiken.

Koekkruimels gemorst, vet spetters uit de pan of per ongeluk water naast de plant gegoten? Geen probleem. Door de harde beschermlaag is schoonmaken eenvoudig en onderhoud minimaal.

Parketolie trekt in het hout, in plaats van dat het erop ligt. Daardoor blijft de structuur van het hout zichtbaar en voelbaar. Door deze eigenschap is het mogelijk om bijvoorbeeld met eiken vloer olie verschillende kleuren te geven, zoals de populaire white wash.

De voor- en nadelen van een lakafwerking op een rijtje:

Wanneer u kiest voor lak, weet dan dat we werken met projectlakken die zeer slijtvast zijn. Wij komen altijd eerst bij u thuis voor inspectie om een deskundig advies te geven.

Voordelen lakken:

 • Sterkst denkbare afwerking
 • Relatief weinig onderhoud vereist
 • Beschermd de vloer van indringend water en vuil
 • Eenvoudig schoon te houden
 • Direct beloopbaar (na droogperiode)

Mogelijke nadelen gelakte houten vloer:

 • Krassen zijn lastig weg te werken
 • Plaatselijk bijwerken van krassen of schade is niet mogelijk
 • Duurder dan een olie afwerking

Belangrijk om te weten

Een eiken vloer lakken kan uw vloer een glanzende uitstraling geven, wanneer u dit wilt. Echter biedt Friesland Parket ook andere varianten, namelijk een lak met een subtiele matte uitstraling of een extra matte finish. Deze laatste geeft de houten vloer een onbehandelde uitstraling.

Verder is het goed om te weten dat krassen op een donkere parketvloer eerder zichtbaar zijn dan op een lichte kleur. De lichte ondergrond tekent de kras minder dan een donkere ondergrond.


De voor- en nadelen van een vloerolie afwerking op een rijtje:

Olie heeft één groot voordeel boven lak. Het kan namelijk plaatselijk bijgewerkt worden in plaats van dat je heel de vloer weer moet bijwerken. Een hardwax zit tussen olie en lak in.

Voordelen oliën:

 • Beschadigingen zijn plaatselijk bij te werken, zonder de hele vloer te moeten schuren
 • Mogelijk de houten vloer een kleurtint te geven door kleurpigment toe te voegen
 • Een olieafwerking is goedkoper dan lakken
 • Een natuurlijker uitstraling
 • Een olie is zelf gemakkelijker toe te passen
 • Goedkoper dan lakken

Mogelijke nadelen geoliede houten vloer

 • Een geoliede houten vloer vereist elke 2-3 jaar periodiek onderhoud
 • Bij achterstallig onderhoud kwetsbaarder voor vocht, vuil en beschadiging

Belangrijk om te weten

Waar een lakafwerking uw houten vloer in de meeste gevallen een glanzende uitstraling geeft, geeft een olieafwerking een matte, natuurlijke uitstraling. Daarnaast kunt u in het geval van een olieafwerking kiezen uit wel 50 kleurtinten, u heeft dus vele opties om de parketvloer naar uw smaak te personaliseren.

Houdt uw nieuwe vloer langer als nieuw

Hoewel het een kwestie is van smaak, vinden veel mensen dat lichte krasjes en putjes een houten vloer karakter geeft. Bij een geoliede houten vloer zijn krassen of vlekken plaatselijk bij te werken. Bij een houten vloer met gelakte afwerking is dit alleen mogelijk door vloer in zijn geheel te renoveren.

In uw huis wordt geleefd, krasjes zijn daarbij niet te voorkomen. Wel kunt u enige maatregelen treffen om het tot een minimum te beperken.

Beperk lopen met schoenen op uw vloer

Schoenen waarmee u buiten heeft gelopen kunnen vocht en vuil meenemen naar binnen. In schoenzolen blijven harde materialen zitten die schurend of krassend zijn op hout. Denk hierbij al zand, steentjes of stukken glas. Naaldhakken kunnen putjes veroorzaken.

Plaats degelijke inloop- of deurmatten bij ingangen

In de praktijk horen we dat er regelmatig met schoenen binnenshuis wordt gelopen. Met een goede afwerking is dat in de meeste gevallen geen probleem als u gebruik maakt van een mat. Het meeste vuil blijft zo achter op de mat en u voorkomt dat schurende middelen direct op uw vloer belanden.

Gebruik viltjes onder meubilair

Stoelen, banken, tafels, kasten maar bijvoorbeeld ook speakers en planten die op de vloer staan kunt u het best voorzien van vilt. Er zijn speciale setjes te koop met vooraf gesneden viltjes of u kunt zelf eenvoudig vilt op maat knippen. Hiermee voorkomt u de diepste krassen voor slechts een paar euro.

Meer informatie?

Uw houtenvloer laten schuren en lakken of oliën door Friesland Parket? Of wenst u meer persoonlijke informatie over lakken of oliën van een ervaren verkoopadviseur? U bent welkom in onze showroom in Heerenveen.

Voor elke situatie is een passende oplossing. Ook telefonisch of via email staan we voor u klaar!

De Showroom   Contact  
  "Voor informatie of een afspraak kunt u altijd bellen met 0513 – 626 507
Contact

Onze merken

Houten vloeren

Een houten vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Houten vloeren

Parket vloeren

Een parket vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Parket vloeren

Laminaat vloer

Laminaat heeft een kunststoffen bovenlaag en is daarmee slijtvast en onderhoudsarm.

Laminaat vloer

Frieslandparket

4.6
gebaseerd op 5 beoordelingen

Herman Ostendorf

28-02-2019
Ik heb (op aanraden van familielid) Friesland Parket ingeschakeld om onze hardhouten Merbau visgraat vloer op te laten knappen. Ze kwamen eerst langs voor inventarisatie en advies. Na het schuren is het opnieuw in de olie gezet en ziet er weer uit als een compleet nieuwe vloer. Zeer goed en vriendelijk geholpen.

J. Huizinga

28-02-2019
Zeer tevreden met onze door Friesland Parket geleverd en gelegde parket vloer. Uiteraard na het ontvangen van deskundig en professioneel advies door één van de verkopers. Bedankt heren!

Jos De Bres

19-04-2018
Via de website van Osmo kwam ik bij deze Friese onderneming uit. Er was een probleem. Ik dacht dat ik € 55 moest betalen, dat stond als actieprijs aangegeven. Echter toen ik mijn bestelling wilde plaatsen, verscheen een bedrag van € 63. Nadat Sander mij de situatie had uitgelegd, waaruit bleek dat deze fout niet aan hun lag, waren zij toch zo sportief om het product aan mij te leveren voor € 55. Bravo Sander én collega's.

Auke Swart

07-02-2016
Onze parketvloer moest geschuurd en van nieuwe kleurolie worden voorzien. Vriendelijk en deskundig advies, zowel in de winkel als thuis. Daarna werd de klus volgens afspraak uitgevoerd. Helaas bleek er kleurverschil te zien in de vloer. Na beoordeling van het probleem heeft Friesland Parket er alles aan gedaan om dit onverklaarbare fenomeen op te lossen . Uiteindelijk is de vloer opnieuw licht geschuurd en opnieuw in de olie gezet, zonder extra kosten. Daarna was de vloer weer mooi. Kortom: vriendelijk, goed en deskundig advies en wat misschien nog wel belangrijker is, een uitstekende service.

P. Jonker

28-07-2015