Hout is een natuurproduct, welke “werkt”. Om deze reden zal elke zwevende houten vloer wel een klein beetje kraken. Echter kan dit kraken onder bepaalde omstandigheden erger worden, welke in dit artikel worden toegelicht. Een houten vloer die overmatig kraakt wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door één van de onderstaande factoren.

De parketvloer is niet volgens specificaties gelegd

Een veelvoorkomende reden waarom een parketvloer overmatig kraakt is dat deze niet volgens de specificaties van de fabrikant is gelegd.

Vaak gaat het in het geval van zwevend leggen om een ondervloer die niet vlak genoeg is. Wanneer de ondervloer niet gelijk is bij een zwevend gelegde parketvloer gaat deze kraken, wanneer u eroverheen loopt. De parketvloer raakt dan niet overal de ondervloer, waardoor er wrijving ontstaat tussen de mes en groef.

Helaas is dit probleem lastig om op te lossen. De ondervloer moet namelijk worden geëgaliseerd, waarna het parket opnieuw moet worden gelegd. Dit is geen eenvoudige of goedkope klus, doe dit enkel wanneer het echt nodig is.

Het is van groot belang dat uw houten vloer op de juiste wijze wordt gelegd, om dit soort problemen te voorkomen. Klik hier om contact op te nemen met de ervaren vloerenleggers van Friesland Parket.

Luchtvochtigheid

Een andere mogelijke oorzaak van uw krakende vloer is de luchtvochtigheid van uw woning. Een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50% en 60% zorgt voor een gezond binnenklimaat voor zowel uzelf als uw houten meubilair en vloer.

In de winter is er aanzienlijk minder vocht in de lucht aanwezig, dit is tevens de periode waarin we onze woning verwarmen. Ook door het verwarmen daalt de luchtvochtigheid in uw woning, dit kan hierdoor dalen tot 25%.

Een dergelijk lage luchtvochtigheid is niet bevorderlijk voor uw houten vloer, deze gaat namelijk krimpen doordat het hout vocht afgeeft aan de omgeving.

Ook een te hoge luchtvochtigheid in bijvoorbeeld het voorjaar kan voor problemen zorgen, hier kan een houten vloer namelijk te vochtig zijn. Wanneer een houten vloer te vochtig is gaat deze kraken.

De luchtvochtigheid is uw woning is te meten met een hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is kunt u dit verhelpen met behulp van een luchtbevochtiger. Is de luchtvochtigheid van uw woning te hoog, dan kunt u dit verhelpen met behulp van een lucht ontvochtiger.

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in uw woning tussen de 50% en 60% is, zal de vloer niet of nauwelijks meer kraken. Tevens is dit beter voor de levensduur van uw houten vloer en houten meubilair.

Het belang van een goede vloerlegger

In verre weg de meeste gevallen is een overmatig krakende vloer te danken aan nalatigheid tijdens het leggen van de vloer. Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen.

Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.

Om deze reden wil ik het belang van een goede vloerlegger nogmaals uitlichten. Het leggen van een (zwevende) houten vloer is nou eenmaal iets wat goed moet worden gedaan. Met meer dan 40 jaar ervaring kunnen wij van Friesland Parket u alles vertellen over houten vloeren en het leggen hiervan, neem gerust contact op als u vragen heeft.