location_on   Pompmakker 7, Heerenveen     phone   0513 – 626 507
menu

Waarom kraakt mijn houten vloer?

  • home
  • Waarom kraakt mijn houten vloer?

Waarom kraakt mijn houten vloer?

Hout is een natuurproduct, welke “werkt”. Om deze reden zal elke zwevende houten vloer wel een klein beetje kraken. Echter kan dit kraken onder bepaalde omstandigheden erger worden, welke in dit artikel worden toegelicht. Een houten vloer die overmatig kraakt wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door één van de onderstaande factoren.

De parketvloer is niet volgens specificaties gelegd

Een veelvoorkomende reden waarom een parketvloer overmatig kraakt is dat deze niet volgens de specificaties van de fabrikant is gelegd.

Vaak gaat het in het geval van zwevend leggen om een ondervloer die niet vlak genoeg is. Wanneer de ondervloer niet gelijk is bij een zwevend gelegde parketvloer gaat deze kraken, wanneer u eroverheen loopt. De parketvloer raakt dan niet overal de ondervloer, waardoor er wrijving ontstaat tussen de mes en groef.

Helaas is dit probleem lastig om op te lossen. De ondervloer moet namelijk worden geëgaliseerd, waarna het parket opnieuw moet worden gelegd. Dit is geen eenvoudige of goedkope klus, doe dit enkel wanneer het echt nodig is.

Het is van groot belang dat uw houten vloer op de juiste wijze wordt gelegd, om dit soort problemen te voorkomen. Klik hier om contact op te nemen met de ervaren vloerenleggers van Friesland Parket.

Luchtvochtigheid

Een andere mogelijke oorzaak van uw krakende vloer is de luchtvochtigheid van uw woning. Een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 50% en 60% zorgt voor een gezond binnenklimaat voor zowel uzelf als uw houten meubilair en vloer.

In de winter is er aanzienlijk minder vocht in de lucht aanwezig, dit is tevens de periode waarin we onze woning verwarmen. Ook door het verwarmen daalt de luchtvochtigheid in uw woning, dit kan hierdoor dalen tot 25%.

Een dergelijk lage luchtvochtigheid is niet bevorderlijk voor uw houten vloer, deze gaat namelijk krimpen doordat het hout vocht afgeeft aan de omgeving.

Ook een te hoge luchtvochtigheid in bijvoorbeeld het voorjaar kan voor problemen zorgen, hier kan een houten vloer namelijk te vochtig zijn. Wanneer een houten vloer te vochtig is gaat deze kraken.

De luchtvochtigheid is uw woning is te meten met een hygrometer. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is kunt u dit verhelpen met behulp van een luchtbevochtiger. Is de luchtvochtigheid van uw woning te hoog, dan kunt u dit verhelpen met behulp van een lucht ontvochtiger.

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in uw woning tussen de 50% en 60% is, zal de vloer niet of nauwelijks meer kraken. Tevens is dit beter voor de levensduur van uw houten vloer en houten meubilair.

Het belang van een goede vloerlegger

In verre weg de meeste gevallen is een overmatig krakende vloer te danken aan nalatigheid tijdens het leggen van de vloer. Het krakende geluid wordt namelijk veroorzaakt door wrijving tussen houten onderdelen.

Deze wrijving ontstaat omdat er ergens in de (onder)vloer ruimte is, waardoor de onderdelen kunnen bewegen. Deze beweging vindt bijvoorbeeld plaats wanneer er iemand overheen loopt.

Om deze reden wil ik het belang van een goede vloerlegger nogmaals uitlichten. Het leggen van een (zwevende) houten vloer is nou eenmaal iets wat goed moet worden gedaan. Met meer dan 40 jaar ervaring kunnen wij van Friesland Parket u alles vertellen over houten vloeren en het leggen hiervan, neem gerust contact op als u vragen heeft.

De Showroom   Contact  
  "Voor informatie of een afspraak kunt u altijd bellen met 0513 – 626 507
Contact

Onze merken

Houten vloeren

Een houten vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Houten vloeren

Parket vloeren

Een parket vloer wordt gezien als een van de mooiste vloeren.

Parket vloeren

Laminaat vloer

Laminaat heeft een kunststoffen bovenlaag en is daarmee slijtvast en onderhoudsarm.

Laminaat vloer

Frieslandparket

4.6
gebaseerd op 5 beoordelingen

Herman Ostendorf

28-02-2019
Ik heb (op aanraden van familielid) Friesland Parket ingeschakeld om onze hardhouten Merbau visgraat vloer op te laten knappen. Ze kwamen eerst langs voor inventarisatie en advies. Na het schuren is het opnieuw in de olie gezet en ziet er weer uit als een compleet nieuwe vloer. Zeer goed en vriendelijk geholpen.

J. Huizinga

28-02-2019
Zeer tevreden met onze door Friesland Parket geleverd en gelegde parket vloer. Uiteraard na het ontvangen van deskundig en professioneel advies door één van de verkopers. Bedankt heren!

Jos De Bres

19-04-2018
Via de website van Osmo kwam ik bij deze Friese onderneming uit. Er was een probleem. Ik dacht dat ik € 55 moest betalen, dat stond als actieprijs aangegeven. Echter toen ik mijn bestelling wilde plaatsen, verscheen een bedrag van € 63. Nadat Sander mij de situatie had uitgelegd, waaruit bleek dat deze fout niet aan hun lag, waren zij toch zo sportief om het product aan mij te leveren voor € 55. Bravo Sander én collega's.

Auke Swart

07-02-2016
Onze parketvloer moest geschuurd en van nieuwe kleurolie worden voorzien. Vriendelijk en deskundig advies, zowel in de winkel als thuis. Daarna werd de klus volgens afspraak uitgevoerd. Helaas bleek er kleurverschil te zien in de vloer. Na beoordeling van het probleem heeft Friesland Parket er alles aan gedaan om dit onverklaarbare fenomeen op te lossen . Uiteindelijk is de vloer opnieuw licht geschuurd en opnieuw in de olie gezet, zonder extra kosten. Daarna was de vloer weer mooi. Kortom: vriendelijk, goed en deskundig advies en wat misschien nog wel belangrijker is, een uitstekende service.

P. Jonker

28-07-2015