Specialist hout op vloerverwarming
Ambachtelijk vakwerk
Kom langs in onze showroom

Vloerverwarming

Energiebesparend, comfort, design en luchtkwaliteit

Bezig met laden...

Houten vloer op vloerverwarming

Het oog wil wat en uw oog is gevallen op een nieuwe houten vloer. In de perfecte wereld zou u ook willen kiezen voor vloerverwarming onder uw gewenste vloer. Een fantastische keuze! Met behulp van hoogwaardige producten en ons streven naar perfectie garanderen wij dat uw houten vloer op vloerverwarming vele jaren uw huis siert.

Parket vloer op vloerverwarming: energiebesparend en hygiënisch

Bij nieuwbouw huizen en verbouwingen van bestaande woningen denkt men vaak aan het aanleggen van vloerverwarming als hoofdverwarming. Eventueel samen met een warmte-win installatie zoals een warmtepomp. Vloerverwarming heeft voordelen waardoor men dit steeds vaker verkiest boven traditionele verwarming.

  • Energiebesparend; lagere stookkosten door gebruik lage watertemperatuur
  • Hoog comfort; een constant aangename temperatuur
  • Meer design vrijheid; geen leidingen en radiatoren in het zicht
  • Geen stofophoping of circulatie
  • Betere luchtkwaliteit; minder stof in de lucht door minimale circulatie

Een houten parketvloer oogt en voelt van nature warmer aan dan bijvoorbeeld tegels. Dit komt door de warmtedoorlaatweerstand van hout.

Voor elk type vloer is een geschikte soort vloerverwarming. Als vloerspecialist hebben we verstand van zaken en weten we welke vloeren geschikt zijn.

Laat u goed informeren over aandachtspunten

Laten we direct uw zorgen wegnemen, een houten vloer op vloerverwarming is een fantastische combinatie, mits er wordt voldaan aan een aantal basis eisen.

  • Behoudt een constante kamertemperatuur van 20°C tot 22°C
  • Behoudt een luchtvochtigheid tussen de 30% tot 65% (afhankelijk per houtsoort)
  • Maak eventueel gebruik van een luchtbevochtiger om deze waarde te halen

De vloer dient rechtstreeks te worden verlijmd op de cementdekvloer. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming- of verkoelingssystemen. Meestal overleggen we met de aannemer of installateur en zoeken we samen met u naar de juiste vloer.

Kies de juiste vloer bij uw vloerverwarmingssysteem, laat de vloer vakkundig installeren en leggen, en houdt rekening met het eenvoudige onderhoudsschema voor een gegarandeerd mooie vloer voor vele jaren.

Deskundig advies: welke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?

In onze ruim opgezette en compleet vernieuwde showroom in Heerenveen kunt u rustig de tijd nemen om verschillende houten vloeren te ervaren. Door in het echt de verschillen te zien en te voelen zal u prettiger een keuze maken. Want de keuze is ruim, met diverse parketsystemen zoals tweelaags, traditioneel of lamelparket. Wel 40 verschillende houtsoorten, tientallen kleuren, afwerkingen en legpatronen.

Profiteer van 40 jaar ervaring en vakmanschap en bezoek onze showroom voor een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Wij houden rekening met uw wensen en leefgewoonten om de perfecte vloer samen met u uit te kiezen.

 

Soorten constructie- of draagvloeren

  • Houten constructievloer op balklaag: Een opbouw met fermacell- of kunstofplaten, evt. met isolatie aan de onderzijde.
  • Beton constructievloer: Vloerverwarming infrezen in de cementdekvloer.

Aanbreng vloerverwarming

Wanneer in bestaande bouw de vloerverwarming wordt aangebracht is de volgorde van werkzaamheden als volgt:

  • Wanneer de woning leeg is worden de sleuven ingefreesd.
  • Hierna worden de slangen ingelopen.
  • Dan wordt de verdeler aangesloten en het systeem gevuld met water. Na afloop is het systeem klaar voor gebruik. Deze werkzaamheden nemen ongeveer een halve dag.
  • Hierna wordt de vloer voorgestreken en de leidingen worden dichtgezet met betonreparatiemortel. De volgende dag wordt de vloer geëgaliseerd. Na droging, ca. 48 uur kan er een houten- of pvc vloer op worden verlijmd.

 

U kunt bij ons terecht voor het gehele proces. Voor elk type vloer is een geschikte soort vloerverwarming.

Typen vloerverwarming

Natte vloerverwarming

Het meest toegepast, bijvoorbeeld bij nieuwbouw. De buizen liggen op de geïsoleerde zandcementdekvloer of anhydrietvloer. Doordat de leidingen dieper liggen is de watertemperatuur iets hoger, 35-40 gr.

 

Droogbouw vloerverwarming

Dit komt op de houten draagvloer, bijvoorbeeld Fermacell of kunstof noppenplaten, vaak met isolatie aan de onderzijde. De water temperatuur bedraagt 32-35 gr. Men kan dit ook aanbrengen op een niet geïsoleerde betonvloer als er aan de onderkant geen ruimte is voor isolatie.

 

Ingefreesde vloerverwarming

De sleuven worden ingefreesd in de bestaande zand cement dekvloer. De leidingen worden dichtgezet, geëgaliseerd en er wordt een houten- of pvc vloer op gelijmd. De watertemperatuur is 32-35 gr.

Elektrische vloerverwarming

Dit wordt vaak toegepast in combinatie met zonnepanelen. Het kan ook dienen als hoofdverwarming. Men moet het altijd in combinatie toepassen met een smart thermostaat en sensoren in de vloer.

 

 

 

Soorten vloeren op vloerverwarming

  • Houten vloeren kunnen heel goed worden gelegd op vloerverwarming. Vaak wordt het hout rechtstreeks verlijmd op de vloerverwarming, daardoor ontstaat een goede warmtedoorlating. De warmte afgifte van een houten vloer is tot een bepaalde dikte goed. Hout is een isolerend product en houd warmte lang vast. Hierdoor koelt de cementdekvloer bijna niet af waardoor de ketel nog minder vaak aanslaat, wat de levensduur van de ketel te goede komt. Houten vloer kunnen ook zwevend worden gelegd op vloerverwarming met speciaal daarvoor gemaakte ondervloeren.
  • PVC vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Een pvc vloer welke wordt gelijmd is slecht 2,5 mm dik en kan goed de warmte kwijt, waardoor dit heel efficiënt is. Er zijn ook click pvc vloeren. Deze worden geleverd met- of zonder geïntegreerde ondervloer. Wanneer de click pvc geen ondervloer bevat is het van belang een ondervloer toe te passen welke geschikt is voor vloerverwarming. Geïntegreerde ondervloeren vast aan de click pvc zijn sowieso geschikt voor vloerverwarming.
  • Laminaat vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Belangrijk is om ook bij dit product een ondervloer te gebruiken die de warmte goed door geeft. Laminaat vloer worden veel gebruikt bij elektrische vloerverwarming vanwege de hardheid en maatvastheid van het product.

We hebben ook oplossingen voor appartementen met zwevende vloeren, waar bijvoorbeeld 10 db demping een eis is. In deze gevallen is de juiste ondervloer belangrijk.

TIP* Laat de vakman beoordelen of de vloer voldoet aan de voorwaarden welke vloerverwarming en vloer toe te passen en deze helpt met het opstookprotocol. Bij Friesland Parket hebben we verstand van zaken en helpen we u graag.

 

Bauwerk Parkett

Als u heeft gehoord over de ongeschiktheid van hout op vloerverwarming is het rendement meestal de boosdoener. Houten vloeren hebben over het algemeen een te hoge warmteweerstand waardoor warmte meer tijd nodig heeft om door de dikte van het hout te zetten. Hoe dikker het hout, hoe hoger de warmteweerstand of RC-waarde.

Een hoge RC-waarde is gunstig wanneer u geen gebruik maakt van vloerverwarming. Doordat het relatief goed isoleert voelt uw vloer warmer aan dan bijvoorbeeld tegels. Bij vloerverwarming is het juist de bedoeling dat de warmte van onder de vloer ongehinderd door het hout heen komt.

Bauwerk Parkett onderscheidt zich op dit gebied met een aparte toplaag en een HDF-onderdrager. Dit tweelaagse parket zorgt voor een uniek lage weerstand van slechts 0,049 m2 K/w, waar aan de eis van de vloerverwarmingsleveranciers maximaal 0,10 m2 K/w ruimschoots voldaan wordt. Een eigenschap van hout is dat het reageert op luchtvochtigheid. U dient bij de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte op ca. 55-65% tehouden anders kan hout kan krimpen of zelfs scheuren. Bauwerk vloeren zijn verder teruggedroogt en hierdoor erg maatvast. Bauwerk garandeerd maatvastheid al bij 30% relatieve luchtvochtigheid, dit is erg belangrijk bij vloerverwarming en zeker bij goed geisoleerde nieuwe woningen welke in de winter vaak droog zijn.

Voor vloerverwarming wilt u een vloer met een lage RC-waarde. Met onze vloeren bent u verzekerd van het allerhoogste rendement uit de combinatie parket met vloerverwarming.

B-Protect oppervlaktebehandeling

B-protect biedt alle beschermingskenmerken van een natuurlijke oppervlakte verzegelingslaag, en is nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. De B-Protect duurzame verzegelingslaag beschermt en behoudt de natuurlijke en matte uitstraling van het hout. De B-Protect is een onderhoudsarme beschermingslaag, wat betekend dat er geen jaarlijks onderhoud meer benodigd is. Alleen schoon houden met de voedende zeep is voldoende. De behandeling B-Protect bewijst eens te meer dat het een vernieuwde is behandeling voor het afdichten van de parketvloer. De B-Protect oppervlaktebehandeling is uniek.